vrijdag, 25 oktober 2019 18:45

Verhalen en materialen uit de oorlog gevraagd voor dorpsfilm Schalkwijk

2020 is een bijzonder jaar. We vieren in heel Nederland 75 jaar vrijheid. Het Comité Herdenking 4 en 5 mei wil hier speciale aandacht aan besteden door een dorpsfilm te maken over de tweede wereldoorlog op het Eiland van Schalkwijk.

We zijn op zoek naar verhalen, maar ook bijzondere plekken en spullen. Hoe leefde men hier tijdens de Duitse bezetting? Hoe hielpen mensen elkaar? Hoe kwamen ze aan eten, drinken, kleding? Hoe verliep de evacuatie? Welke rol speelde het water en de forten? Waar zaten de Joodse onderduikers? Enzovoort.
Om zoveel mogelijk antwoorden op deze en andere vragen te krijgen willen we graag in contact komen met (oud)dorpsbewoners uit Schalkwijk en Tull en ’t Waal die de oorlog hier hebben meegemaakt, maar ook als je oorlogsherinneringen van je ouders of grootouders met ons wilt delen zou dat mooi zijn. Denk aan brieven, dagboeken, foto’s, filmbeelden, ansichtkaarten, voedselbonnen, persoonsbewijzen, knijpkatten, jurken van oude gordijnen of anderszins uit de oorlogstijd. Ook een bijzondere plek in je huis of op je erf kan interessant zijn. Waar werd bijvoorbeeld stiekem naar Radio Oranje geluisterd? Waar was de fiets verstopt?

Wil je vertellen, iets laten zien of iets bijdragen dat gefilmd kan worden, stuur dan een mailtje naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.;
Natuurlijk kun je ons ook even opzoeken, aanspreken of bellen, ook als je nog vragen hebt.
Twee professionals - Klaas Wijbenga en Charles Verwimp – gaan ons helpen met het filmen. Hopelijk gaat het lukken om met ieders hulp op 4 mei na afloop van de herdenking bij het monument, een indrukwekkende film over het Eiland van Schalkwijk in oorlogstijd te vertonen. Hein van den Hoogen | 06 43621653, Cora Gerritsen | 06 51787628 Anton van Garderen | 06 21268803, Marjolein Kool | 06-81245238