maandag, 13 januari 2020 11:17

Onthulling lichtmonument

Tijdens de Holocaustherdenking op zondag 26 januari onthult burgemeester Gilbert Isabella een tijdelijk lichtmonument. Dit lichtmonument ‘Levenslicht’ is ontworpen door kunstenaar Daan Roosegaarde op verzoek van het Nationaal Comité 4 en 5 mei.

De onthulling van het lichtmonument vindt plaats op zondag 26 januari vanaf 15.00 uur in de H. Michaëlkerk, Jhr. Ramweg 18 te Schalkwijk. Bij de herdenking en onthulling zijn onder meer familieleden aanwezig van Joodse oorlogsslachtoffers, die in Houten en Schalkwijk tussen ‘40 en ‘45 ondergedoken zaten, opgepakt zijn en omgekomen in de concentratiekampen. Ook andere belangstellenden zijn van harte welkom.
Na de toespraak van de burgemeester houdt Peter Hein een lezing over ‘Schalkwijk, 19 oktober 1943, een fataal verlopen onderduik’. Het Klein Operakoor en de Utrechtse Oratorium Vereniging verlenen hun muzikale bijdrage met het zingen van de vier Mauthausenliederen van Mikis Theodorakis.

Jaarlijkse herdenking
Ieder jaar wordt rond 27 januari stilgestaan bij de slachtoffers van de Holocaust. Op 27 januari 2020 is het 75 jaar geleden dat concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz, hét internationale symbool van de Holocaust, werd bevrijd. Om mensen in de eigen gemeente te betrekken bij dit oorlogsverleden, is op verzoek van het Nationaal Comité 4 en 5 mei dit lichtmonument ontworpen door kunstenaar en innovator Daan Roosegaarde.
In totaal zijn 104 duizend stenen in het monument verwerkt, ter nagedachtenis aan de 104 duizend Joden, Roma en Sinti die slachtoffer werden van de holocaust. De stenen worden opgedeeld in kleinere monumenten, die naar ruim 150 gemeenten gaan en tijdens de holocaustherdenking in gebruik worden genomen.

Lichtmonument bezoeken
Ook op 27 januari kunnen belangstellenden het monument van 9 tot 21 uur bezoeken in de H. Michaëlkerk in Schalkwijk. Die dag zal de kerk alleen/vooral verlicht zijn door het monument. Daarna wordt het licht in het monument gedoofd en verplaatst naar een andere kerk in de gemeente.