woensdag, 05 februari 2020 12:30

Dit bericht kan uw leven redden

In de winter draaien we de kachel wat hoger en we houden ramen en ventilatieroosters gesloten. Lekker warm, maar ook een risico. Want als iets niet in orde is met uw verwarmingsinstallatie dan komt er een giftig gas vrij: koolmonoxide, ook wel de sluipmoordenaar genoemd. Een koolmonoxidevergiftiging kan iedereen overkomen.

Tijdens de maand februari slaan Brandweer Nederland, De Nederlandse Brandwonden Stichting en de 25 Veiligheidsregio’s de handen inéén om koolmonoxidevergiftigingen tegen te gaan.
Koolmonoxide is een giftig gas dat vrijkomt als iets niet in orde is met uw verwarmingsinstallatie. Dat gaat niet alleen om oude installaties. Ook nieuwe cv’s kunnen verkeerd aangesloten zijn waardoor koolmonoxide vrijkomt. U ruikt het niet, u ziet het niet, u proeft het niet. Het lijkt een beginnende griep. Koolmonoxide verdringt de zuurstof in uw bloed en u raakt bewusteloos. U kunt er zelfs door overlijden.

Waar moet u een CO-melder hangen?
De juiste plaats voor de CO-melder is aan het plafond in de ruimte met het verbrandingstoestel. In de andere ruimten op ademhoogte. Het is een misverstand dat koolmonoxide zwaarder zou zijn dan lucht. Jet Vroege: “CO is een fractie lichter dan lucht en heeft de eigenschap dat het goed mengt met lucht. In de ruimte van het verwarmingstoestel zoals een cv-ketel, haard, kachel of geiser, stijgt CO met de warme lucht op. Om u op tijd te waarschuwen, moet de CO-melder in die ruimte dus aan het plafond, of in ieder geval zo hoog mogelijk hangen.”

Ventileer – controleer – alarmeer
Wat kan u zelf doen om CO-vergiftiging te voorkomen?:
1. Ventileer: laat 24/7 een rooster of raam op een kier open staan.
2. Controleer: laat uw verwarmingstoestel jaarlijks controleren door een gecertificeerd vakman.
3. Alarmeer: plaats een CO-melder in de ruimte van het verwarmingstoestel aan het plafond.
Lees tips en adviezen op www.brandweer.nl/koolmonoxide. Met de online kennistest op www.brandwondenstichting.nl/co-test leert u meer over het herkennen van een CO-vergiftiging en wat u moet doen als het alarm afgaat.

WhatsApp jouw vragen over koolmonoxide
Heb je vragen over koolmonoxide, WhatsApp deze naar 06 12 95 85 99 en je krijgt binnen kantooruren antwoord van onze brandveiligheidsexperts. Je kunt ons ook bellen op 088 878 1000 of e-mailen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Kijk voor meer informatie op www.brandweer.nl.

Veiligheidsregio Utrecht (VRU)
De VRU is een samenwerkingsverband van en voor de 26 Utrechtse gemeenten. Wij zorgen elke dag voor de veiligheid van alle mensen die in de regio wonen en verblijven.