vrijdag, 01 mei 2020 06:46

Film over Eiland van Schalkwijk in de Tweede Wereldoorlog

Een unieke film over het Eiland van Schalkwijk in de Tweede Wereldoorlog gaat op 4 mei 2020l in première. Bewoners uit Schalkwijk en Tull en ’t Waal die zelf de oorlog hebben meegemaakt delen hun ervaringen. Ze beantwoorden vragen van kinderen van groep 8.

De film toont verhalen, brieven, dagboekfragmenten, poëziealbums, kwajongensstreken, heldendaden, honger, verdriet en angst. Er wordt gelachen, er wordt een traantje weggepinkt en er zijn prachtige beelden van Fort Honswijk en de lijnen in het landschap: de spoorbaan, de Wetering, de Lek en het kanaal. Lijnen die symbool staan voor het verhaal van de Tweede Wereldoorlog dat nooit vergeten mag worden en dat altijd zal worden doorverteld.
RTV-Utrecht was onder de indruk van de film en toont hem in twee delen van elk 30 minuten op 4 en 5 mei.

De filmmakers bestaande uit Anton van Garderen, Cora Gerritsen, Hein van den Hoogen, Marjolein Kool, Charles Verwimp en Klaas Wijbenga danken iedereen van jong tot oud die heeft meegewerkt aan de totstandkoming van dit historische document.

Uitzendingen ‘Lijnen in het land, het Eiland van Schalkwijk tijdens WOII’:
Op 4 mei vanaf 15 uur via de website www.oranjeverenigingschalkwijk.nl
Op elk gewenst moment na 4 mei kunt u hier de link naar de film vinden en deze bekijken.
Op 4 mei vanaf 22.15 uur deel 1 (de eerste 30 minuten van de film) via RTV Utrecht; gevolgd door herhaling van dit deel elk uur tot 12 uur ’s morgens op 5 mei
Op 5 mei vanaf 22.15 uur deel 2 (de laatste 30 minuten van de film) via RTV Utrecht; gevolgd door herhaling van dit deel tot 12 uur ’s morgens op 6 mei