dinsdag, 18 mei 2021 18:53

De Week van de Jonge Mantelzorger: Niet te missen…

 Ongeveer een kwart van de kinderen en jongeren in Nederland is een jonge mantelzorger. Zij groeien op met iemand in hun directe omgeving met een chronische ziekte, beperking, psychische kwetsbaarheid en/of verslaving. Dat kan een ouder zijn, een broer of zus, maar ook een grootouder of goede buur.

Het zorgen voor een ander ervaren zij als normaal en het geeft ook voldoening, maar daarentegen kan het ook zwaar zijn. Zo maken zij zich op jonge leeftijd  meer zorgen dan leeftijdsgenoten en missen soms de nodige zorg en aandacht voor zichzelf. Om hen te ondersteunen en zichtbaar te maken, is het jaarlijks van 1 tot en met 7 juni de nationale Week van de Jonge Mantelzorger. Ook in de gemeente Houten wordt er speciaal voor jonge mantelzorgers een activiteit georganiseerd door het jongerenwerk, onderdeel van ‘van Houten&co’. 

Vaak beseffen jonge mantelzorgers en hun omgeving niet dat zij opgroeien in een situatie die anders is dan anders. Het zorgen lijkt voor hen vanzelfsprekend en verloopt vaak vanzelf. Toch is het goed om stil te staan bij de gevolgen van deze zorgsituatie in het leven van een jong persoon. Kun je je nog wel goed genoeg concentreren op school als je zusje in het ziekenhuis ligt? Of moet je soms afspraken met vrienden afzeggen, omdat je moeder niet alleen thuis kan zijn? Ook al zien deze jongeren zichzelf niet als jonge mantelzorger, ze ondervinden wel de gevolgen van de zorgsituatie op een vroege leeftijd. Het thema van dit jaar is daarom Niet te missen! De campagne Niet te missen laat via video’s, posters en verhalen zien wat de impact is van mantelzorg in het persoonlijke leven van jongeren. 

Tijdens de Week van de Jonge Mantelzorger worden er in het hele land diverse activiteiten georganiseerd om extra aandacht te besteden aan de jonge mantelzorgers. In Houten kunnen kinderen/jongeren van 10-23 jaar mee gaan kanoën op zaterdag 29 mei. A
anmelden kan tot uiterlijk 23 mei bij Daphne van Dijk, Jongerenwerker bij ‘van Houten&co’: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Kijk voor meer informatie over de Week van de Jonge Mantelzorger en de ‘Niet te missen’ campagne op www.weekvandejongemantelzorger.nl of vind ons op Instagram, Facebook en LinkedIn.
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Daphne van Dijk via e-mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of telefoon 06-5278 5385.