donderdag, 09 december 2021 17:10

Dag van de vrijwilliger: Marrie stelt haar huis en hart open voor een jongere

foto René van den Brandt foto René van den Brandt

Dinsdag 7 december ging wethouder Jan Overweg op bezoek bij Marrie Steendam om te horen hoe zij in het leven van een 19-jarige van grote betekenis is. Marrie vindt het eigenlijk heel gewoon dat ze dit doet, maar is blij met de mooie bos bloemen die ze als dank krijgt.

Dinsdag 7 december 2021 was de Dag van de vrijwilliger. Overal in de Houtense samenleving zijn vrijwilligers actief en dat waardeert de gemeente Houten. Op verschillende manieren laat de gemeente deze dank blijken. Kamers met Aandacht vroeg wethouder Jan Overweg om iemand in het zonnetje te zetten. Afgelopen dinsdag stapte Jan Overweg bij Marrie naar binnen. Marrie biedt op de zolderverdieping huisvesting aan een jongere van 19 jaar die een steun in de rug nodig heeft. Marrie heeft altijd gewerkt in het onderwijs en heeft nu tijd voor vrijwilligerswerk. Ze doet verschillende dingen. En één ervan is dat ze een deel van haar aandacht geeft aan een jongere die het nodig heeft om zelfstandig te wonen. Als het nodig is, kan zij er voor haar zijn. 

Marrie heeft een groot huis en ze woont er alleen. Op zolder is een prachtige kamer en daar is een keukentje in gemaakt. Alleen de badkamer hoeven ze te delen. Nu woont er een meisje die haar eigen gang gaat. Marie ziet haar weggaan en weer thuiskomen en zo nu en dan is er even contact. 

Win-winsituatie
Wethouder Jan Overweg vindt het heel mooi dat Marrie dit doet. ‘Als iedereen zo zou denken als Marrie, dan zou het tekort aan woonruimte voor jongeren een stuk lager zijn’. En Marrie heeft ook een steun in de rug, want ze is aangesloten bij de Stichting Kamers met Aandacht. Marjolein Buurman van Kamers met Aandacht vertelt dat ze Marrie ontzorgen en dat ze gedurende de gehele overeenkomst een beroep kan doen op haar. De jongere heeft sowieso elke week een begeleidwer die langs komt, waar zij een beroep op kan doen. Als er onverhoopt toch problemen ontstaan, zorgt Kamers met Aandacht samen met de begeleiding voor een oplossing. Echt een win-win situatie.  De jongere kan terugvallen op Marrie of de begeleiding en Marrie kan terugvallen op Kamers met aandacht. 

Marjolein vertelt dat woningcorporatie Viveste nu ook meedoet. Dit is goed nieuws, want nu kun je als huurder van een woning ook een kamer verhuren aan een jongere.  
Heb je ruimte in je huis voor een jongere? Neem dan contact op met Kamers met Aandacht en kijk op de website www.kamersmetaandacht.nl.  De jongeren en de gemeente Houten zijn je erg dankbaar!

Wil je meer weten over Kamers met Aandacht geef je dan op voor de online informatiebijeenkomst.https://kamersmetaandacht.nl/online-informatiebijeenkomst/