vrijdag, 18 februari 2022 13:02

Interview met Lenny van der Zwet

Al 25 jaar geeft Lenny van der Zwet sportlessen bij Cursus&co van ‘van Houten&co’. Dit jaar is het tijd geworden om met “pensioen” te gaan.

Om, samen met haar man, leuke uitjes te ondernemen en buiten het vakantieseizoen te genieten van vakanties. Ze stopt op het hoogtepunt, want ze geeft nog altijd zes groepen les.Al 25 jaar geeft Lenny van der Zwet sportlessen bij Cursus&co van ‘van Houten&co’. Dit jaar is het tijd geworden om met “pensioen” te gaan. Om, samen met haar man, leuke uitjes te ondernemen en buiten het vakantieseizoen te genieten van vakanties. Ze stopt op het hoogtepunt, want ze geeft nog altijd zes groepen les.

Lenny woont sinds 1988 in Houten. Ze heeft een man en twee zoons. Lenny vertelt: “Voordat ik in Houten woonde, heb ik allerlei beroepen gehad, van directie-secretaresse tot tandartsassistente. Maar nergens voelde ik me op mijn plek. Mijn hart lag toen al bij het sporten. Ik ben een opleiding begonnen om turnles te mogen geven. Toen ik in Houten kwam wonen ben ik bij Turnvereniging Attila begonnen met turnlessen bij de kleuters. Dat groeide uit naar 10 uur per week. Later heb ik dat afgebouwd en gaf ik alleen nog de jonge selectie les.”

Ondertussen was Lenny begonnen als invaller voor een sportles voor 55+’ers bij Cursus&co. De docent, die zij verving, kwam alleen nooit meer terug en dus ging zij door met deze groep. Haar ideeën werden zo goed ontvangen dat de groep al snel te groot werd en gesplitst moest worden. Lenny vertelt enthousiast: “Het lesgeven aan de oudere doelgroep vond ik zo leuk, dat ik een opleiding bij KNGU (Koninklijke Nederlandse Gymnastiek Unie) ben gaan volgen die gericht was op het lesgeven aan 55+’ers. Ik wilde verantwoord les kunnen geven. Ik heb ook een cursus EHBO gedaan, zodat ik kan handelen als dat nodig is.” Op dit moment geeft Lenny les aan 6 groepen op 3 locaties in Houten. Allemaal met een ander niveau en een andere soort les, van Conditiegym tot Bodyfit en Gymnastiek. 

“Lesgeven bij Cursus&co doe ik ook omdat ik het ontzettend leuk vind. Met álle groepen heb ik een speciale band opgebouwd. Bijvoorbeeld met de stoelengroep, die is ontstaan doordat sommige mensen het niveau in de andere groepen niet konden bijhouden. Deze mensen waren ontzettend blij dat ze konden blijven sporten, al is het op een stoel. Het sociale aspect is ook heel belangrijk in al mijn groepen. Tijdens de lockdown mocht bijvoorbeeld de stoelengroep niet meer sporten, maar zijn ze wel bijeen blijven komen om samen koffie te drinken. Ook gaan ze af en toe samen lunchen. Ik zal ze erg missen!”

Nieuwe docent(en) gezocht
Lenny: “Ik kan pas met een gerust hart met pensioen gaan als ik de groepen met een goed gevoel achter kan laten. Heb je een gerichte opleiding en een EHBO-diploma? Heb je een sociaal en meelevend karakter? Kom dan een paar keer meehelpen met de les.” Cursus&co is op zoek naar nieuwe docent(en) om de lessen van Lenny over te kunnen nemen. Heb jij interesse? Neem contact op met Martha van Velse, coördinator activiteiten bij ‘van Houten&co’ door een e-mail te sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..