dinsdag, 01 maart 2022 14:14

Help mee padden en kikkers overzetten

In maart en april speuren vrijwilligers direct na zonsondergang de fietspaden af in Houten. Er wordt gezocht naar padden en kikkers, die vervolgens met een emmer naar de waterkant worden verplaatst. Hierdoor voorkomen we dat ze worden platgereden. We zoeken langs het Imkerspad en de Houtensewetering.

Maar als op een avond meer mensen beschikbaar zijn, worden ook andere fietspaden gecontroleerd. Iedere vrijwilliger bewaakt een eigen stuk en er is alleen actie nodig als het weer daarvoor aanleiding geeft: hogere temperaturen en vochtig weer. Je zoekt mee als je beschikbaar bent en als er kans is op padden- of kikkertrek. Vorig jaar hebben tientallen vrijwilligers op deze manier 2795 amfibieën dieren van een mogelijke dood gered.

Het puttenwerk
Zo’n 1700 (!) padden en kikkers zijn in 2021 uit gemeentelijke putten gehaald zodat ze geen honger- of verdrinkingsdood hoefden te sterven. Dit gebeurde voornamelijk in Noord-West door drie vrijwilligers die daar wonen. Dit jaar willen we ook graag vrijwilligers werven die in hun wijk regelmatig ‘een rondje putten’ willen doen. Dat werk blijft ook na de paddentrek nodig want de padden en kikkers blijven tot in het najaar lopen. Door dit werk kun je veel voor de dieren betekenen.

Help je ook mee?
Help mee de dieren te redden en loop ’s avonds een of twee uurtjes met ons mee. Heb je interesse of wil je meer weten?
Stuur dan een e-mail naar Tanja Franscoise via het e-mailadres Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..