donderdag, 05 mei 2022 13:40

Dodenherdenking 4 mei en vrijheidsvuur 5 mei

Gerrit Heringa Gerrit Heringa Gerrit Heringa

Dit jaar weer als vanouds vond op het Plein de Nationale Dodenherdenking plaats. Na de taptoe volgden twee minuten stilte en werden twee coupletten van het Wilhelmus gezongen.

Burgemeester Gilbert Isabella, kinderburgemeester Laura de Wit en de uit Oekraïne gevluchte heer Ruslan Forostianov legde samen een krans nabij het herdenkingsmonument. Leerlingen van de Johannes Borgermanschool legden een bloemenhart.

Burgemeester Isabella stond in zijn toespraak stil bij het belang om jeugd en jongeren zoveel mogelijk te betrekken bij het levend houden van de herinnering aan de oorlog en aan de slachtoffers ervan.

Aansluitend zong Barbara Blanck op indrukwekkende wijze het lied ‘The white cliffs of Dover’ van Vera Lynn. Tot slot sprak Peer van Putten zijn winnende Haiku uit: ‘bloemen in het hart kleuren onze vredeswens toen, nu en altijd’. Samen met Lida van der Marel onthulde hij de bijbehorende tegel bij het monument. Voor Van der Marel was dit na zestien jaar, waarvan zes jaar als voorzitter, haar laatste bijdrage namens het Comité 4 en 5 mei Houten.

Op 5 mei om12.00 u overhandigden leden van scouting Schonauwen het vrijheidsvuur aan Burgemeester Gilbert Isabella.
Zij hadden het vuur in de nacht van 4 op 5 mei opgehaald in Wageningen.