maandag, 05 september 2022 11:30

45-jarig bestaan Volkstuinvereniging Houten

foto's René van den Brandt, Peter de Vlieger foto's René van den Brandt, Peter de Vlieger

Zaterdag 3 september 2022 is het 45-jarig bestaan van Volkstuinvereniging Houten (VTHouten.nl) groots gevierd. Op het complex aan de Binnenweg kwamen ruim 120 fervente tuinders bijeen.

Met een aantal prijsvragen werd de kennis en het reukvermogen van menigeen op de proef gesteld. Wethouder Ria Frowijn (ITH) reikte aan het eind van de avond de prijzen uit aan de winnaars. De jubilerende vereniging kreeg van het college een prachtige vaas als cadeau aangeboden.

Het verschil met 1977, toen de vereniging werd opgericht, is groot. Uiteraard is de bebouwing om de tuinen heen veranderd, maar ook waren er in eerste instantie tuinen aan de ‘oude’ Veerwagenweg waar nu de Rondweg ligt. Deze tuinen zijn verplaatst naar iets verderop, op De Brug, maar heten nog steeds Veerwagenweg. Op dit moment wroeten ruim 200 leden in de aarde op twee locaties met in totaal 240 tuinen. Wat er ook verbouwd wordt, iedereen heeft er op zijn eigen manier plezier in. En het animo voor een volkstuin is groot. Er staan ruim 60 aspirant leden te trappelen om te beginnen. Plaats 60 op de wachtlijst betekent dat er misschien wel 4 jaar gewacht moet worden op een tuin!

In de loop van de avond bleek maar weer eens hoe leuk het is om elkaar op een andere manier te spreken dan met modderhanden, vieze knieën en een bezweet voorhoofd. Want dat is hoe de gemiddelde tuinder er in zijn moestuin uitziet gedurende de dag.Ria Frowijn vertelde ooit te zijn begonnen met een moestuin in Houten, omdat haar vader ook zelf zijn groenten verbouwde en zij hieraan mooie herinneringen had. Maar met een baby in de kinderwagen en een man met een drukke baan was het voor haar niet te doen. Na het eerste jaar hield zij het voor gezien. Maar de smaak van heerlijke verse, zelf gedopte erwtjes kan zij zich nog heel goed herinneren.

Alle frisdranken op het feest werden gedoneerd door AH Oude Dorp. Enkele leden boden spontaan aan hapjes te maken. Zo werd er Surinaams gekookt, bonenburgers gebakken, zalm gerookt, kipsaté gegrild, een saladebuffet met groenten uit eigen tuin gepresenteerd en heerlijk gesmuld van het gebak.

Op het terrein konden de leden hun reukvermogen testen aan geurzakjes met kruiden. En hoewel menigeen het bijna goed had, was er uiteindelijk maar een die het juiste citroenkruid rook: citroen verbena. Ook het raden van het gewicht van de pompoen en de hoeveelheid bonen in een pot leverde een winnaar op. Alle winnaars gingen naar huis met een fles rode wijn gedoneerd door de ‘Ilja Gort’ van de Binnenweg Jaap Goudkamp, met een potje lekkers van SJEM!, gedoneerd door Patricia Rijnbout en een cadeaubon van de tuinwinkel op het complex.