vrijdag, 03 november 2023 12:58

De Bibliotheek helpt bij digitale (overheids)zaken 

Steeds meer zaken moeten we via het internet regelen. Bijvoorbeeld het aanvragen van de zorgtoeslag, het aanvragen van een studielening of het indienen van de belastingaangifte. In Nederland zijn er meer dan 3 miljoen mensen van jong tot oud die het lastig vinden om deze overheidszaken te regelen via het internet.

Daarom openen steeds meer Bibliotheken Informatiepunten Digitale Overheid (IDO’s) om mensen te helpen. Ook in jouw buurt kun je voor hulp terecht bij de Bibliotheek. Je kunt daar ook een computercursus volgen. Alle hulp is gratis en je hoeft geen lid te zijn.

Wanneer kunnen mensen terecht?
Iedereen met een vraag over digitale overheidszaken of andere computervragen kan altijd binnenlopen bij de Bibliotheek. Een afspraak maken is niet nodig en de hulp is gratis. De medewerkers van de Bibliotheek gaan samen met jou op zoek naar de informatie die je nodig hebt. Ze laten ook zien hoe het werkt op de computer, zodat je het in het vervolg zelf kunt regelen.
Soms kan een medewerker een vraag niet beantwoorden. Dan verwijzen ze je door naar de juiste organisatie en maken meteen met jou een afspraak bij deze organisatie.  

Er zijn ook speciale IDO-spreekuren in jouw buurt waar je terecht kunt: Houten-Centrum: dinsdag, woensdag en donderdag 13.30-16.30 uur

Voor wie is er hulp bij digitale zaken?
Bij het IDO komen veel oudere mensen die na uitleg de volgende stap online zelf durven te zetten. Maar het Informatiepunt is er niet alleen voor hen. Ook anderen, zoals scholieren met een bijbaantje die hun loonheffing willen terugvragen, jongeren die 18 worden en een zorgverzekering moeten regelen of studenten die een studielening moeten aanvragen, zijn welkom om hulp te krijgen in de Bibliotheek bij het IDO. 

Computercursussen
Het IDO is een onderdeel van het aanbod van de Bibliotheek. Het zorgt ervoor dat mensen mee kunnen blijven doen in de digitale samenleving. Een ander onderdeel dat hieraan bijdraagt zijn de verschillende computercursussen die gratis te volgen zijn in de Bibliotheek:Klik & Tik is een cursus voor mensen zonder of met heel weinig ervaring met computers en internet.
Veilig Online is een vervolg op Klik & Tik en hier leren mensen waar zij op moeten letten om veilig gebruik te maken van het internet.
Digisterker is een cursus waar mensen leren hoe ze gebruik kunnen maken van de online overheidsdiensten zoals de Belastingdienst, het UWV en de gemeente.