zondag, 28 januari 2024 10:57

Verhalen en gedichten in steen

foto's Peter de Vlieger foto's Peter de Vlieger

Tijdens de Poezieweek (25-31 januari 2024) organiseerde de bibliotheek Utrecht een kleine tentoonstelling waarbij de schijnwerper gericht werd op de Letters van Utrecht , een gedicht voor de toekomst dat in de straten van Utrecht wordt gehakt, en op het beeld Verhalen in Steen van de beeldhouwer Gijs van Kuik uit Houten.

 In de bibliotheek van Utrecht was op zaterdag 27 januari Letters Live: een gesprek met enkele letterhakkers, dichters en medeklinkers (mensen die een letter hebben geadopteerd), met daarna een demonstratie letterhakken.

Over Letters van Utrecht

In de straatstenen van de Oudegracht groeit een gedicht zonder einde geschreven door het Utrechts Dichtersgilde. Elke zaterdag rond 13.00 uur hakt een steenhouwer een nieuwe letter in een steen van de bestrating én kan iemand zijn naam met deze letter verbinden. Het gedicht is op 2 juni 2012 begonnen op de hoek van de Smeebrug. Als je vanaf de Smeebrug de Oudegracht richting Ledig Erf volgt kun je het gedicht lezen. In de tentoonstelling lees je meer over dit poëtische project, maak je kennis met bijzondere verhalen achter de door Utrechters geadopteerde letters en zij die de stenen elke zaterdag om 1300 uur hakken. Dit project is een samenwerking tussen de Stichting De Letters van Utrecht, het Utrechts Dichtersgilde, het Utrechts Steenhouwersgilde ‘Lettertijd’ en de gemeente Utrecht. www.delettersvanutrecht.nl

Dit gedicht is gericht op de toekomst terwijl het beeld  Verhalen in Steen kijkt naar het oudste schrift: het Soemerisch spijkerschrift. Dit is 5000 jaar geleden is ontstaan, en heeft ons de oudste vorm van schrijfkunst overgeleverd. Het gedicht in de straten van Utrecht moet daarom ook 5000 jaar meekunnen, want: eenmaal in steen gebeiteld is schrijfkunst eeuwig.

schrijf1.jpgschrijf2.jpgschrijf3.jpgschrijf4.jpgschrijf5.jpgschrijf6.jpgschrijf7.jpgschrijf8.jpgschrijf9.jpg