dinsdag, 27 februari 2024 10:19

Help mee padden en kikkers te redden

Elk jaar in februari/maart komt de padden- en kikkertrek op gang. Daarbij overlijdt onderweg een deel van de dieren. Ze worden aangereden door het verkeer of raken vast in een straat- of brandgangput. Help jij samen met de vrijwilligers van de Houtense paddenwerkgroep mee om dit te voorkomen?

De padden en kikkers verlaten hun winterslaaplocatie en trekken naar een dichtbijgelegen waterpartij om te paren. Bij het oversteken van de wegen en fietspaden worden ze soms overreden of ze vallen tijdens hun trektocht in een straat- of brandgangput. Wanneer dit laatste gebeurt, sterven ze de hongerdood of verdrinken.

Om dit dierenleed te voorkomen, speuren vrijwilligers van de Houtense paddengroep direct na zonsondergang de fietspaden en ander bekende plekken in de wijken af. Dieren die willen oversteken, worden met een emmer naar de waterkant verplaatst. Op deze manier hebben vrijwilligers vorig jaar ruim 3300 dieren van een mogelijke dood gered. Ook zijn er ongeveer 2350 padden en kikkers uit putten gehaald.

We zoeken vooral langs het Imkerspad, Kooikerspad en de aanliggende wijken maar ook bij De Veste en de Houtensewetering. Wanneer er meer mensen beschikbaar zijn, worden ook andere gebieden gecontroleerd. Iedere vrijwilliger bewaakt een eigen stuk en er is alleen actie nodig zodra het weer daarvoor aanleiding geeft: zachte temperaturen en vochtig weer. Je zoekt mee als je beschikbaar bent en als er kans is op padden- of kikkertrek. Na een uurtje kan een ander het overnemen, langer lopen kan natuurlijk ook.

Help mee dieren te redden en loop ’s avonds met ons mee. Je kunt ook in de eigen omgeving helpen door in de putten in de straat of in de brandgang te kijken of er beestjes ingevallen zijn en deze eruit te halen. Wil je hier hulp bij of informatie over, stuur dan een e-mail naar Tanja via het e-mailadres Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.