woensdag, 27 maart 2024 07:11

Ga eens naar buiten met een kwetsbare buurtgenoot

Het voorjaar is begonnen. Hét moment voor velen om lekker naar buiten te gaan. Helaas is dit voor een grote groep mensen niet zo vanzelfsprekend. Bijvoorbeeld omdat ze door een psychische kwetsbaarheid niet alleen de straat op durven. Of omdat ze door de leeftijd of een lichamelijke beperking slecht ter been zijn. Voor hen kan een maatje net dat duwtje in de rug geven om toch de deur uit te gaan. Gewoon, door samen te gaan.

Vrijwilligersorganisatie Handjehelpen koppelt kinderen en volwassenen met een beperking of (psychische) kwetsbaarheid aan mensen die graag wat steun willen bieden. Ze zien dat meer dan de helft van de openstaande hulpvragen mensen betreft die met een maatje naar buiten willen gaan. Dit zijn niet alleen volwassenen en ouderen, maar ook kinderen die door omstandigheden te weinig buiten komen.

Een maatje maakt een groot verschil

Het verhaal van Utrechtse vrijwilliger Simon (45) laat zien hoe groot de impact van een maatje kan zijn. Simon is maatje van Kees (49), die door een angststoornis niet alleen de straat op durfde. Vooral drukke plekken vindt hij moeilijk. Als hij samen met Simon is, zijn de angstgevoelens weg. Samen bezoeken ze musea of gaan ze lunchen op een terras. Simon ziet dat Kees zijn zelfvertrouwen groeit. Simon: “Ik ken Kees inmiddels een jaar en ik zie dat hij steeds meer durft. Hij is zelfs een keer alleen naar een concert geweest, dat was voor hem echt een overwinning.”

Ook Geeske (84) zocht een maatje om wat vaker naar buiten te gaan. Ze loopt moeilijk en heeft problemen met haar zicht. Geeske: “Als je niet uitkijkt, word je dan zo iemand die altijd maar alleen op haar kamer zit. Ik heb iemand nodig die mij af en toe naar buiten bonjourt.” Vrijwilliger Monique komt wekelijks bij haar op bezoek. “Ik kom echt voor de gezelligheid en bij voorkeur gaan we samen naar buiten. Even naar de winkel of het parkje. Soms staat ze al met haar jas aan als ik kom en soms ziet ze er tegenop om naar buiten te gaan. Dan kom ik gewoon even op de thee. Zo heeft ze toch wat aanspraak en vrolijkt ze wat op.”

Help een buurtgenoot uit Houten

Ook in Houten zijn veel mensen op zoek naar een maatje om mee de deur uit te gaan. Regiocoördinator Merel Heine: “Ben je graag buiten en houd je van wandelen of fietsen? Waarom niet eens samen met een buurtgenoot?”

Een greep uit de actuele hulpvragen:

  • John (67) houdt van muziek, fotografie, films, schilderen en lezen. Door zijn verleden heeft hij te maken met angst en onzekerheden die hem vaak in huis houden. Hij wil graag naar buiten om samen met iemand van natuur en omgeving te genieten en zo, al fietsend of wandelend, luchtige gesprekjes te hebben.
  • Harm (16) is een vrolijke jongen met een licht verstandelijke beperking. Hij zou graag een maatje willen, omdat hij soms een vol hoofd heeft en dan ventileren bij iemand. Het lijkt hem leuk om samen te gaan wandelen of soms iets thuis te doen. Ben jij er voor Harm?
  • Max (58) heeft een aantal herseninfarcten gehad. Hij loopt hierdoor moeilijk. Hij werkte in het verleden als personeelsfunctionaris. Hij zoekt een wandelmaatje, met wie hij eens per week een half uurtje kan wandelen met zijn rollator.

Zet jij je ook in voor een buurtgenoot deze lente en ga je samen naar buiten? Kijk op de website voor vrijwilligerswerk in Houten of neem contact op met Merel Heine: 06-30501355 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.