zondag, 19 mei 2024 06:13

Word BATSPOTTER en help de vleermuizen in Houten!

Met de toenemende isolatie van woningen raken vleermuizen hun vertrouwde plekken kwijt of komen ze vast te zitten in isolatiemateriaal. Om deze bijzondere dieren te beschermen, wordt er in 2024 een integrale inventarisatie van vleermuizen uitgevoerd binnen de bebouwde kom van Houten, 't Goy, Schalkwijk en Tull en het Waal.

Deze belangrijke inventarisatie wordt uitgevoerd door professionele vleermuisspotters van het bureau Loo Plan. Zij brengen de grote verblijfplaatsen van vleermuizen in kaart. In deze kraam- of winterverblijven kunnen wel 50 tot 100 dieren zitten. Het mooie is dat de meeste menselijke bewoners geen last hebben van deze nachtelijke medebewoners en dat ze overlast door muggen in de kiem smoren.

Wat kun jij doen? De gemeente zoekt enthousiaste bat spotters! Als bewoner binnen de gemeente kun je tussen nu en 15 juli een of meerdere keren bij zo’n groot vleermuisverblijf tellen hoeveel vleermuizen er uitvliegen. Je krijgt hiervoor een leen-detector, die de ultrasone geluiden van de vleermuizen omzet in geluid dat het menselijk oor kan horen. Na de telling geef je de resultaten door. Zo lever je een waardevolle bijdrage aan het behoud van de biodiversiteit.

Instructieavond op 6 juni In samenwerking met Loo Plan organiseert de gemeente een instructieavond NME-centrum zijn Keercamp 13 Houten. Tussen 21:00 en 22:30 uur leer je alles wat je moet weten om een goede batspotter te worden. Na een korte uitleg gaan we naar buiten om te oefenen. Doe mee en ontdek de fascinerende wereld van vleermuizen!

Ook voor minder mobiele bewoners Goed nieuws: ook als je minder goed ter been bent of in een rolstoel zit, kun je batspotter worden! De locaties waar je de vleermuizen telt, zijn vaak vanaf de stoep of openbare weg goed te observeren.

Laten we samen zorgen voor de vleermuizen in onze gemeente. Word BATSPOTTER en draag bij aan een groenere en biodiverse leefomgeving!