vrijdag, 07 juni 2024 11:02

Creatieve vrijwilligers gezocht voor monumentaal wandkleed

In de periode 2024-2026 realiseert stichting Villa Maecenatis in iedere provincie van Nederland een monumentaal, verhalend wandkleed. Hierin wordt de provinciale geschiedenis in relatie tot het slavernijverleden op artistieke wijze verbeeld. Deze zomer is de provincie Utrecht aan de beurt om aan de slag te gaan met het wandkleed.

Daarom zoekt de Bibliotheek Houten creatieve vrijwilligers die minstens één dagdeel per week beschikbaar zijn in de maanden juli en augustus (evt. uitloop in september) om inwoners te begeleiden bij borduren en quilten van delen van het wandkleed. 

Draden over ons Nederlandse Slavernijverleden

Draden van ons Nederlandse slavernijverleden is een initiatief van Ricardo Burgzorg, directeur van Stichting Villa Maecenatis. Dit landelijke project bouwt voort op de succesvolle eerste editie van Stichting Groninger Kerken in 2022, waarvoor Burgzorg het concept leverde. Vanuit de eerste editie is een blauwdruk ontstaan die in elke provincie zal worden toegepast. Voor het eerst zullen instellingen in elf provincies samenwerken aan één project om een gezamenlijk doel te bereiken: het vervaardigen van in totaal twaalf monumentale wandkleden die uiteindelijk samen in een tentoonstelling worden gepresenteerd. Het project loopt van 2024 tot en met 2026. Elk jaar zal een aantal provincies hun wandkleed op verschillende locaties laten zien.

Wandkleed

Instellingen in elke provincie werken nauw samen en geven opdracht aan een beeldend kunstenaar, vormgever of beeldmaker om een monumentaal en verhalend wandkleed te ontwerpen. Het wandkleed verbeeldt op artistieke wijze de provinciale geschiedenis van het slavernijverleden. Lokaal historisch onderzoek levert hiervoor de bouwstenen. In de provincie Utrecht heeft illustrator Munir de Vries de opdracht gekregen het ontwerp voor het wandkleed te maken. Inwoners van Houten kunnen vanaf juli op vaste momenten werken aan delen van het wandkleed door te borduren en quilten in de Bibliotheek. Door met elkaar aan het wandkleed te werken, brengt het project mensen samen en stimuleert bewustzijn van de geschiedenis en de eigen leefomgeving. De momenten voor het borduren en quilten worden later bekend gemaakt.

Interesse?

Ken of ben jij een creatieveling die het leuk vindt inwoners te helpen met het borduren en quilten van delen van het wandkleed? Dit zal op vaste momenten in de Bibliotheek Houten-Centrum plaatsvinden in de maanden juli en augustus. Meer informatie en aanmelden kan door contact op te nemen met programmamaker Jipke Lezwijn, 06-39264988.