vrijdag, 07 juni 2024 11:11

Plannen maken voor Burendag

Plannen maken voor Burendag René van den Brandt

Op zaterdag 28 september is het weer Burendag. Een dag waarop steeds meer buurtbewoners gezellig samenkomen en waarbij veel mensen iets goeds doen voor elkaar en de buurt. Het is nu de goede tijd om een activiteit in je eigen straat voor te bereiden.

Inspiratie 

In onze gemeente wordt al op meer dan 30 plekken Burendag gevierd. Maar er zijn ook nog veel straten waarin dat nog niet gebeurt. Om deze straten op gang te helpen was er 28 mei een inspiratiesessie. Een twintigtal inwoners kwam hier inspiratie opdoen voor het organiseren van een activiteit. Enthousiaste inwoners die ervaring hebben met het organiseren van burendagactiviteiten deelden voorbeelden uit de praktijk. Medewerkers van Stichting Present, gemeente Houten, Woonin en vanHouten&co vulden de voorbeelden aan met praktische tips. 

Kon je niet bij de bijeenkomst zijn en heb je inspiratie nodig voor het organiseren van een Burendagactiviteit? Kijk dan eens op de website Burendag.nl met voorbeelden hoe je makkelijk een leuke activiteit bij jou in de buurt organiseert. Je kunt ook het verslag van de inspiratiebijeenkomst opvragen bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Ontmoeting doet ertoe

Meedoen in de samenleving begint in je eigen buurt. Buurten worden gezelliger, socialer en veiliger als buren elkaar kennen. Door op Burendag een activiteit te organiseren, kunnen buren op een laagdrempelige manier met elkaar in contact komen. Het maakt het gemakkelijker om buurtgenoten te leren kennen die je normaal niet zo snel spreekt. En na zo’n eerste ontmoeting is het gemakkelijker om elkaar op te zoeken of om hulp te vragen. Zo kan een koffiemoment of een spelletjesmiddag veel meer betekenis hebben voor de buurt dan je misschien in eerste instantie zou denken.

Burendag voor het eerst in jouw straat organiseren?

Meedoen is heel gemakkelijk en kan al door een koffiemoment te organiseren voor mensen uit de buurt. Daar is niet meer voor nodig dan wat tafels, stoelen, koffie en misschien wat lekkers.

Zet je stoel op straat en nodig je buren uit om hetzelfde te doen. Met wat drankjes en hapjes maak je het feest helemaal af. En voor je het weet, beleef je een onvergetelijke middag of avond. Burendag is het ideale moment om nieuwe mensen uit de buurt te leren kennen, maar ook om bij te praten met buren die je al jaren kent. Want het leven is een stuk aangenamer als je een goede band hebt met je buren.

Bijdrage

Vanaf 10 juni is het mogelijk om via www.burendag.nl een Burendagpakket en een financiële bijdrage van maximaal 350 euro aan te vragen. Hiervoor geldt op = op. Dus wacht niet te lang met aanvragen. Ook kun je een bijdrage vragen aan het inwonersfonds Houten via Houten Samen op de website van gemeente Houten.