vrijdag, 07 juni 2024 13:19

Vleermuis zoekt huis

Vleermuizen kunnen zelf geen nest maken en zijn daarom afhankelijk van bestaande plekken, zoals spouwmuren en tussen dakpannen. Dit zijn plaatsen waar mogelijk beter geïsoleerd kan worden, met het risico dat de vleermuis zijn verblijfplaats kwijtraakt. Gemeente Houten vindt het belangrijk dat inwoners hun woning kunnen isoleren, maar ook dat de vleermuis beschermd is.

Er zijn daarom extra vleermuiskraamkasten nodig, waar de dieren veilig kunnen wonen. De gemeente roept de hulp van inwoners in om de vleermuizen te beschermen. Heeft u een geschikte woning of kent u gebouwen waar vleermuiskasten geplaatst kunnen worden? Dan horen wij het graag!

Locaties

De gemeente zoekt nog 14 locaties waar een vleermuiskast kan worden opgehangen. Het gaat met name om plekken in Tull en ’t Waal, Schalkwijk en ’t Goy. Het kost u niets, de kast is onderhoudsvrij en de gemeente bevestigt hem graag aan uw buitenmuur. Uiteraard worden er ook kasten opgehangen aan gemeentelijke gebouwen. Draagt u de vleermuis een warm hart toe en heeft u ruimte voor een vleermuiskast? Lees dan snel verder.

Afmetingen en ophangen

De onderhoudsvrije vleermuiskast is ongeveer 90 x 120 x 30 cm en de gemeente plaatst ze in de zomer van dit jaar. De kast wordt op minimaal 4 meter hoogte gehangen aan een bakstenen buitenmuur. Het is belangrijk dat er geen planten, takken en bladeren hangen voor de kast, zodat de vleermuizen een vrije aanvliegroute hebben. Om de kast op te hangen, wordt er in de muur een aantal kleine gaten gemaakt. Dit heeft geen invloed op de isolatiewaarde van uw woning. De muur moet vanwege de hoogte goed bereikbaar zijn voor een hoogwerker. Indien u zich aanmeldt, neemt Faunus Nature Creations contact met u op. Zij zijn onze samenwerkingspartner en beoordelen of er voldoende ruimte is voor de verblijfplek en of de gevel geschikt is.

Meer informatie en aanmelden

Heeft u plek voor een vleermuiskast? Ontzettend fijn! Wij horen dit graag via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. . U kunt zich aanmelden door uw gegevens (naam, adres en telefoonnummer) naar ons te sturen. Uiteraard kunt u het mailadres ook gebruiken als u nog vragen heeft. Wij kijken uit naar uw aanmelding!

Vleermuisspotters

Om bij te houden waar de vleermuizen zich bevinden, wordt er een vrijwilligersgroep vleermuisspotters opgezet. Morgenavond, donderdag 6 juni, vindt de eerste instructieavond plaats. Door de vleermuis te blijven spotten, houden we ook bij of de vleermuiskasten gebruikt worden. Geïnteresseerd om mee te doen? Kijk op www.houten.nl/vleermuisspotter