vrijdag, 28 juni 2024 17:22

Timo Vogel zet zich in als maatje

De zomervakantie staat voor de deur! Tijd om er op uit te gaan met vrienden en familie. Helaas is dit niet voor iedereen vanzelfsprekend. Zoals voor Henny Hogenes (77), die rolstoelgebonden is en weinig buiten komt. Door Handjehelpen werd ze gekoppeld aan vrijwilliger Timo Vogel (26), die eens per twee weken bij haar op bezoek komt. Ze spelen een spelletje of gaan even naar buiten.

Vrijwilligersorganisatie Handjehelpen zet zich in voor kinderen en volwassenen met een chronische ziekte, beperking of gedrag dat om extra aandacht vraagt. Maar ook voor (overbelaste) mantelzorgers. Ze gaan voor hen op zoek naar een passend maatje. Een vrijwilliger of stagiair die praktische hulp biedt of een luisterend oor. 

Afhankelijk van anderen

Henny heeft een lichamelijke beperking en zit in een rolstoel. Ze komt hierdoor niet vaak buiten. “Als je een handicap hebt, ben je altijd afhankelijk van anderen” vertelt ze. “Ik kan alleen de deur uit als er iemand mee gaat. Bovendien moet je met zóveel dingen rekening houden. Of de plek waar je heen wilt wel toegankelijk is met de rolstoel bijvoorbeeld. Maar ook hoe laat je weer naar huis wil, zodat de WMO-taxi op tijd klaar staat. Ik heb niet altijd zin in dat geregel. Ik zit zo’n 95 procent van mijn dag alleen thuis.”

Oefenen met de rolstoel

Tijdens hun tweewekelijkse afspraak spelen Timo en Henny vaak een spelletje of kletsen ze wat. Binnenkort willen ze graag voor het eerst samen een uitje maken, naar de botanische tuinen. Henny: “Voordat we dat kunnen doen moeten we eerst buiten oefenen met de rolstoel, zodat Timo leert hoe hij die kan duwen. Want dat is nog niet zo makkelijk als het lijkt. Als ik uit mijn kar donder, wat breek ik dan en wat houd ik eraan over? Ik ben al gehandicapt genoeg, grap ik dan wel eens. Daar moeten mensen wel om lachen, toch is het wel een feit. Je moet goed opletten dat er bijvoorbeeld geen steentje op de stoep ligt. Maar ik maak me geen zorgen hoor, samen met Timo komt het helemaal goed!"

Verschillende werelden

Henny en Timo hebben een goede klik. Er wordt niet alleen veel gelachen, er is ook ruimte voor serieuze gesprekken. Timo vertelt: “We hebben het er vaak over hoe verschillend onze werelden zijn.” Henny: “Daarom ben ik ook zo blij dat Timo er is. Ik vind het leuk om te horen over zijn studie en vrienden. Het gaat me niet alleen om mij, juist niet. Ik ben gericht op anderen.” Timo beaamt dit: “Ja, het gaat echt twee kanten op.” Timo vertelt dat hij veel leert van het contact met Henny. "Veel dingen zijn voor mij heel vanzelfsprekend. Als ik ergens heen wil, stap ik gewoon op de fiets. Van Henny leer ik hoe anders dit is voor iemand in een rolstoel en wat dat voor iemand betekent."

Help ook een handje

Wij zijn hard op zoek naar meer vrijwilligers zoals Timo, die zich willen inzetten voor een buurtgenoot. Iets voor jou? Kijk op www.handjehelpen.nl voor meer informatie en bekijk wie jij kunt helpen.