vrijdag, 07 juni 2013 08:07

Veel nieuwe initiatieven én het eerste kersenmandje

De dag voor de tweede bijeenkomst van het Streekplatform Kromme Rijn had niet beter gekozen kunnen worden: in een zonovergoten kersenboomgaard deelden uiteenlopende locale organisaties en ondernemers hun ideeën om dit prachtige stuk Nederland nóg mooier te maken.

Op het bedrijf van de familie Vernooy aan de Groenewoudseweg 18 in Cothen genoten gedreven deelnemers van een bijeenkomst met resultaat.

Het Streekplatform is een groeiend netwerk van actief betrokken mensen, die samen werken aan een mooie en ondernemende Kromme Rijnstreek. Na een eerste succesvolle eerste wintereditie in een fruitschuur enkele kilometers verderop vond de zomereditie in de open lucht plaats. De middag startte met een introductie van Herman Geerdes, wethouder van de gemeente Houten en voorzitter van de gebiedscommissie Kromme Rijnstreek. Geerdes, dankzij zijn grootvader zelf een man met “kersengenen”, sprak zijn bewondering uit voor de Kromme Rijnstreek en haar ondernemende bewoners. De regio gaat hem aan het hart en deze middag is naar zijn mening een mooie stap naar verdere samenwerking en ontwikkeling van de vele locale initiatieven.

Initiatieven en projecten

Na de opening volgen zo’n veertien ‘pitches’ van Kromme Rijnstrekers die hun project of idee presenteren. Deze projecten variëren van zoektochten naar vrijwilligers tot de inzet van social media en van nieuwe afzetkanalen voor streekproducten tot het oprichten van een eigen Kromme Rijnstreekfonds. Na de pitches wordt er samen gewerkt bij de kramen waarin de projecten worden vertegenwoordigd. En dat verloopt met veel enthousiasme. Een terugblik van de deelnemers op de middag leert dat vrijwel iedereen bruikbare nieuwe ideeën heeft opgedaan of vrijwilligers heeft geworven, maar vooral mensen heeft getroffen waar in de toekomst mee zal worden samengewerkt. Geen losse kreten maar boter bij de vis. Kortom, een meer dan vruchtbaar samenzijn tussen de kersen.

Eerste kersenmandje

Naast het delen van projecten was er de uitreiking van het eerste kersenmandje. Door het late zomerseizoen zijn de kersen in de Kromme Rijn nog groen, maar een mand kersen uit Schalkwijk bracht uitkomst. Herman Geerdes en Robbert Peek  waren de gelukkigen om als eerste het rode goud te proeven. De Kromme Rijnkersen hebben nog heel even de tijd nodig om te rijpen, maar vanaf eind juni kunt u ze bij de vele fruittelers in de streek betrekken.

Winnende Kromme Rijntoetje

De uitgeschreven ‘Kromme Rijntoetjes wedstrijd’ heeft 9 mooie inzendingen opgeleverd en is gewonnen door mevrouw kemp uit Schalkwijk dankzij een fabuleuze Rabarbertaart. Na de uitreiking van de hoofdprijs, een dinerbon voor Proeverij De Pronckheer in Cothen, is het tijd voor een heerlijk buffet van diezelfde proeverij.

Kersenviolistes

Tot slot waren er de Kersenviolistes: twee jonge dames gestoken in kersenrood vermaakten de bezoekers met klassieke muziek en gipsyklanken. Een passend einde van een sterk inhoudelijk samenzijn tussen de (nog heel even) groene kersen.

Lees meer http://streekhuiskrommerijn.nl/nieuws/206218.aspx?t=veel%20nieuwe%20initiatieven%20%C3%A9n%20het%20eerste%20kersenmandje