dinsdag, 27 augustus 2013 17:42

‘Aan de Slinger’: cultuur in Houten bundelt krachten

Theater Aan de Slinger, HoutenXL en KunstAanBod bundelen hun krachten op het gebied van cultuur. Met het nieuwe theaterseizoen voor de deur gaan zij samen verder onder de naam Aan de Slinger.

In januari gingen HoutenXL en KunstAanBod al formeel op in Stichting Aan de Slinger. Nu krijgt die samenwerking in de praktijk gestalte. De centrale overkoepelende naam wordt Aan de Slinger. Hij is gekozen vanwege het centrale pand aan de Slinger in Houten en de goede naamsbekendheid die het theater in haar vijfjarig bestaan opbouwde. HoutenXL wordt straks Cultuur Aan de Slinger, KunstAanbod wordt Educatie Aan de Slinger. Theater Aan de Slinger houdt haar naam. De cursusactiviteiten worden samengebracht in Cursus Aan de Slinger.
Ondanks de bezuinigingen biedt de nieuwe organisatie toch aan alle medewerkers plek. Directeur Arjen Berendse: “We hebben twintig procent op het budget bezuinigd. Deels hebben we het personeel overeind kunnen houden doordat we meer externe fondsen hebben kunnen binnenhalen, met name op educatie.” Die fondsen zijn echter tijdelijk. “Daarmee is er nu een grotere druk op het personeel en de organisatie, de kwetsbaarheid is groter.” Een aantal onderhoudscontracten is vernieuwd, zodat ook daar winst geboekt werd.
Naast theatervoorstellingen biedt Aan de Slinger activiteiten in het onderwijs en projecten met culturele partners, zoals de muziekscholen. Daar komen ook de projecten in de wijken bij, zoals Gluren bij de Buren en Kerst met Koren. Bea Nederhoff vertelt: “Voor de bezoeker wordt het een stuk gemakkelijker, die heeft één aanspreekpunt en één organisatie waarin alles gebeurt. Het is heel overzichtelijk: of er nu een festival plaatsvindt of een cursus, het gebeurt allemaal in Aan de Slinger.” Ook culturele organisaties in Houten hebben straks nog maar één aanspreekpunt.
Aan de Slinger presenteert zichzelf tijdens het lustrumfeest van het theater, in het weekeinde van 13, 14 en 15 september. De week daarvoor wordt de gezamenlijke website www.aandeslinger.nl gelanceerd.
 

Read more http://www.deweekkrant.nl/artikel/2013/augustus/27/a_aan_de_slingera_cultuur_in_houten_bundelt_kr