maandag, 30 september 2013 10:09

Romeinse MobiLimes geopend

De MobiLimes is een rijdend informatiecentrum over de Romeinen in Nederland. De prachtige wagen rijdt al een paar weken rond en trekt veel bekijks. Afgelopen zaterdag is hij officieel geopend tijdens de appelplukdag.

De MobiLimes is een mobiel informatiecentrum over de Limes, de grens van het Romeinse Rijk. De tentoonstelling laat zien wat de Romeinen ons gebracht hebben en wat er zich rond de Limes af heeft gespeeld. De MobiLimes is ingericht in een op maat gebouwde schaftwagen. Er is een film, digitale spelletjes voor kinderen, een touchtable met informatie etc.

Gratis beschikbaar

De reizende tentoonstelling is gratis beschikbaar voor organisaties langs het Nederlandse deel van de Limes, van Katwijk tot de Duitse grens. Hij kan ingezet worden door scholen, maar ook bij braderieën of andere evenementen.

Opening

Djûke van der Maat van Landwinkel Nieuw Slagmaat verrichtte de opening. Zij legde uit wat de Romeinen en de appelplukdag met elkaar te maken hebben. De Romeinen waren de eersten die op grote schaal fruit teelden in dit gebied. Dat weten we omdat er opgravingen en veel onderzoek is gedaan in onze omgeving. De Limes liep vlak langs de boerderij en er tegenover lag Castellum Fectio,een van de grootste Romeinse forten in Nederland.

LiMissie

De MobiLimes is onderdeel van het project LiMissie dat subsidie krijgt van drie provincies en het Europese programma voor plattelandsontwikkeling. Het doel is om de Romeinen op de kaart te zetten en om te kijken welke kansen de geschiedenis biedt voor gebiedsontwikkeling en promotie van de streek.

Lees meer http://streekhuiskrommerijn.nl/nieuws/224276.aspx?t=romeinse%20mobilimes%20geopend