donderdag, 24 oktober 2013 08:55

Lezingenreeks Makeblijde

De lezingenreeks Vakmanschap; ambachtelijkheid in de landschapsarchitectuur zoomt in op een actuele (her)definitie van het begrip vak- en ondernemerschap om de nieuwe potenties van de vakkundigheid binnen de landschapsarchitectuur te onderzoeken. Wat zijn de verschillende noties van vakmanschap binnen de ontwerp praktijk en hoe kan de landschapsarchitect zich het beste positioneren in een constant veranderend werkveld?

Locatie: Architectuurcentrum Makeblijde | aMb, Oud Wulfseweg 3, Houten
Tijd: 15 – 17 uur, inloop vanaf 14.30 uur
Prijs:€ 15,- inclusief drankje na afloop per lezing (€ 10,- studenten)
Passe-partout: € 65,- voor alle 5 middagen (€ 45,- studenten)
Kaarten: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., na betaling ontvangt u een entreebewijs
Meer informatie: www.architectuurcentrummakeblijde.nl en www.nvtl.nl
Met dank aan: Stimuleringsfonds voor Creatieve Industrie, NVTL & Park Makeblijde

vrijdag 25 oktober 2013
Vakmanschap | strategie en proces
- Reinder Bakker, Overtreders W
- Frank Stroeken, terra incognita

Een goed resultaat is het gevolg van vele competenties die alle als vakmanschap getypeerd kunnen worden. Dat geldt net zo goed voor de beleidsmakers, managers, techneuten als ontwerpers binnen een project. Wie voert de directie binnen het proces?
Wie waarborgt de kwaliteit? Wat zijn de vakbekwaamheden binnen de praktijk van de landschapsarchitectuur?

vrijdag 29 november 2013
Vakmanschap | handvaardigheid en detaillering
- Anouk Vogel, Anouk Vogel Landscape Architecture
- Martin Knuijt, OKRA Landschapsarchitecten

Met passie voor schoonheid en oog voor de omgeving zal het wel goed komen, denkt men. De zorgvuldigheid en aandacht voor elk detail binnen het proces draagt tenslotte bij aan een geslaagd resultaat. De vakman vertegenwoordigt de bijzondere toestand van
betrokkenheid en kennis, binnen een interdisciplinair werk team. Maar, welke details dragen bij aan een ‘mooi’ resultaat van een ontwerp? Wat hiervan zou je ambachtelijk ontwerpen kunnen noemen?

vrijdag 17 januari 2014
Vakmanschap | ontwerp en sense of place
- Bruno Doedens, SLeM; de Stichting Landschapstheater en Meer
- Erick de Lyon, Atelier de Lyon

Het blijkt steeds gewoner voor ontwerpers om hun enkelvoudige vakmanschap binnen de discipline te verbreden naar een meer hybride beroepspraktijk. Hierbij blijft de kennis van het lokaal specifieke oftewel de sense of place een belangrijke rol spelen. De ambachtelijkheid van de ontwerper ten opzichte van het versterken van het ruimtelijk karakter van een plek kan een meerwaarde opleveren voor het omringende landschap en/of stedelijk weefsel.

vrijdag 7 februari 2014
Vakmanschap | wetenschap en ontwerptraditie
- Eelco Hooftman, Gross.Max
- Paul Roncken, Landscape architecture Wageningen

Wie zijn de goedopgeleide vaklui van vandaag? Geschoold handwerk is vakmanschap, met ambachtelijke en universitaire opleidingen naast belangenverenigingen en beroepsorganisaties. Met de Wat, de wet op de architectentitel, is een verdere stap gezet om de kwaliteit hoog te houden binnen de opleidingen. Beroepsorganisaties zijn tevens bezig om onderzoekstakken op te zetten, en zo nieuwe terreinen te verkennen. Hoe kun je de kwaliteit van de opleidingen actueel houden zodat een nieuwe generatie ontwerpers de ruimte kan gaan vormgeven met de nodige vereisten die essentieel zijn voor het vak?

vrijdag 21 maart 2014
Vakmanschap | vakmanschap in uitvoering
- Hugo Rots, Rots Maatwerk
- Gert-Jan Koopman, Heem
- Elger Blitz, Carve

Tegenwoordig wordt er meer aandacht gestoken in de zogenoemde ambachtseconomie, mensen die met geschoold handwerk en vakmanschap aan de slag gaan, om een zo breed mogelijk ambachtelijk ondernemersklimaat in Nederland te stimuleren. Ambachtelijkheid is de structuur voor de werkende man, volgens Richard Sennett. Je bent wat je doet, vandaar het verlangen naar identificatie en ambachtelijkheid. Maar hebben aannemers en directievoerders ook wel oog voor de uitvoering tot schoonheid van de ideeën en wensen van de ontwerpers, de handwerker of de gebruikers? En kun je oude, ambachtelijke technieken vertalen naar het nu, binnen een flexibel werkveld?