dinsdag, 04 februari 2014 15:09

Op reis naar Patagonië

Wiert Nieuman ging in november met een groep van tien natuur- en plantenliefhebbers op reis door Patagonië, het diepe zuiden van Argentinië. Woensdag 12 februari vertelt hij over zijn ervaringen over dat deel van Zuid Amerika tijdens lezing die Groei & Bloei Houten organiseert. De reis was door het onmetelijke land was een spectaculaire ervaring, niet alleen door het overweldigende landschap, met massieve gebergtes en eeuwige sneeuw, de onafzienbare azuurblauwe meren, de desolate vlaktes en de duizenden kilometers verlaten stranden, maar ook door de zeer bijzondere plantengroei.

En dat alles zo’n 1700 kilometer ten zuiden van Buenos Aires, ook de streek waar koningin Maxima een belangrijk deel van haar jeugd doorbracht. Gewapend met het inmiddels traditionele plantenjagerswapen, de fotocamera, vertrok eind november de groep naar Argentinië om daar drie weken op plantenjacht te gaan. Enthousiaste verhalen over de bijzondere vondsten in de zuidelijke Andes hadden ons ‘jagersbloed’ al flink opgewarmd, vertelt Houtenaar Wiert Nieuman, die regelmatig natuur- en tuinenreizen begeleidt.
“Na een non-stop vlucht van 14 uur kwamen we in Buenos Aires aan. De volgende dag nog eens een paar uur vliegen en toen waren we aan de rand van de Andes in Bariloche. Met de kabelbaan gingen we naar 2000 meter om daar te gaan zoeken naar misschien wel de eerste rosulate viool! Wat dat is: een rosulate viool? Stel je een huislookrozet voor, maar dan ééntje die een krans van viooltjesbloemen heeft. Het was koud daarboven, maar we hadden het warm van de kick!
Schitterend, om de planten live te zien die je al vele malen op foto’s hebt mogen bewonderen. Gedurende de reis zagen we verschillende soorten en op de meest uiteenlopende plekken. Maar ook bizarre planten als bijvoorbeeld de Ranunculus semiverticillatus of de Araucaria araucana en veel soorten Nassauvia, die we aantroffen in een groots landschap.
Meer dan 90 % van de planten uit dat gebied is absoluut niet in ons klimaat te kweken en wil je er live van genieten, dan moet je daar dus naartoe. Op 12 februari, neem ik u mee naar dat sprookjesland.” Deze Patagonië-lezing vindt plaats in het NME-centrum aan de Keercamp 13 en begint om 20 uur. De toegang is gratis voor leden van Groei & Bloei, niet-leden betalen 3 euro. Zie verder: www.houten.groei.nl