woensdag, 17 september 2014 00:00

Tushar Changoer laat zijn leerlingen SHINEN

Tushar Changoer is 25 jaar en afgestudeerd aan de Lucia Marthas Institute for Performing Arts, uitvoerend en docent dans.

Tushars’ eerste dansoptreden was in groep 8 o.l.v. Mirjam van der Leer, oprichtster van SHINE:

“Ik wilde niet dansen maar ik moest want er was geen plek meer over voor spel tijdens de musical op de basisschool. Mirjam vertelde over het oprichten van een jongerencentrum waar kunsten zoals dans zang en acteren bij elkaar. komen werd ik al enthousiast. Ik ben zelf eerst lessen gaan volgen.

SHINE was een gezellige plek waar ik me als leerling veilig voelde. Op de middelbare school ben ik doorgegaan met dansen. In 2008/2009 ben ik begonnen met lesgeven bij SHINE .Spannend, want Mirjam was toentertijd in het buitenland en ik nam haar lessen over. Het was meteen een verantwoordelijkheid maar wel eentje die ik makkelijk durfde aan te gaan. Ik leerde ook mezelf kennen als docent en ik kon heel veel leren van de lessen, van de leerling maar ook over mijzelf. Ik heb altijd het gevoel gehad dat Mirjam in mij geloofde.

Van kleins af aan heb ik al een grote fantasie en passie om te maken en om andere mensen mijn vindingen te vertellen en aan te leren. Bij SHINE heb ik mijn eerste vaste groep gekregen die ik les mocht geven. Ik werd in het diepe gegooid maar daardoor heb ik wel kunnen ervaren hoe ik voor de klas sta en werd het een plek voor mij om te groeien als docent.

Tijdens mijn opleiding aan Lucia Marthas Institute for Performing Arts (LMIPA) heb ik veel les moeten geven wat erg leuk was. Maar het is altijd fijn om buiten de opleiding nog een groepje jongeren te hebben die staan te popelen om te dansen. Die het leuk vinden om bij je in de les te staan en waar je de gekste creaties op los kan laten en dat dat helemaal geen probleem is. SHINE is eigenlijk een veilige haven voor mij om te maken en les te geven. En het docenten team is gezellig!

“Ik geef les aan alle hiphop groepen en aan de SHOW-off selectiegroep. De leerlingen van de hiphop groepen moeten vooral plezier hebben en een les krijgen waardoor ze sterker worden. Ik vind het belangrijk om een veilige omgeving te creëren voor mijn leerlingen. En niet alleen een docent te zijn die even een les geeft maar ook iemand waarmee je een goed gesprek kunt voeren.

Bij de Show-Off geldt het bovengenoemde alleen vind ik dat je alles moet geven wat je in huis hebt. Met minder neem ik geen genoegen. Ik probeer te laten zien dat er veel meer uit te halen is dan dat je op het eerste ogenblik denkt. Maar ik geef de leerlingen ook de verantwoordelijkheid om hun oefenstof te bestuderen. Dit zorgt voor een zelfstandigheid die belangrijk is voor de leerlingen als persoon en is meteen voor mij ook een oefening om dingen uit handen te kunnen geven. Want meestal wil ik controle houden over alles wat ik doe.

De “SHINE vibe” is real. Je voelt echtheid. Er is een openheid en laagdrempeligheid naar elkaar toe maar ook naar mij als docent. Dit is belangrijk omdat het juist gaat om een band met elkaar opbouwen en een plek waar je in vertrouwen en veilig je talenten kunt ontwikkelen. Mochten er dingen minder leuk zijn dan kan dat gewoon besproken worden zonder problemen.

SHINE is belangrijk omdat het steeds vernieuwend is en zoekt naar samenwerking met verschillende kunstvormen. Het is belangrijk om dat de leerlingen vaak veel invloed hebben op de eindshow. Een plek waar niet alleen geleerd wordt maar ook gecreëerd. En deze vorm, enigszins samenwerken met de leerlingen is uniek en hebben kinderen en jongeren nodig om te ontwikkelen. Althans dat vind ik omdat het voor mij ook belangrijk is geweest voor mijn ontwikkeling als maker en danser.

Mijn droom is om vele mensen te mogen inspireren met mijn choreografieën. Een eigen stijl ontwikkelen en een company te hebben. Maar nu ik nog jong ben veel te dansen en te leren. Ik wil niet alleen in Nederland blijven maar het liefst ook in het buitenland studeren, leren, choreograferen, dansen. “

Wil je ook lessen volgen bij deze unieke dansdocent en choreograaf, dan kan dat op donderdag avond bij SHINE in de Rabozaal van Theater Aan de Slinger. Voor exacte tijden van de lessen van Tushar Changoer kijk op www.shine-houten.nl