vrijdag, 17 oktober 2014 00:00

Ledlicht bij van Houten & co

Afgelopen jaar heeft welzijnsorganisatie ‘van Houten&co' in de wijkcentra Cultuurhuis Schoneveld, Wijkcentrum de Vuurtoren, Enter en Centrum Markant een groot deel van de verlichting vervangen door veel zuiniger Led-lampen.

Dit werd mede gefinancierd vanuit het DuurzaamheidsFonds Houten. Het voorstel van ‘van Houten&co’ was vorig jaar een van de vier projecten die werd Vuurtoren centrale hal klein uitgekozen voor een bijdrage. Nu is het resultaat zichtbaar – en meetbaar!

Het mooie van de nieuwe Led-verlichting is dat je eigenlijk geen verschil ziet met voorheen. Led-verlichting wordt nog wel eens geassocieerd met koud blauw-wit licht, maar 'van Houten&co' heeft ervoor gekozen om dezelfde warme kleur wit toe te passen die de oude verlichting ook had.

Niet eenvoudig

Volgens projectleider René Spelt van Ledgix was het niet altijd even eenvoudig om de bestaande verlichting te vervangen door Led. In Schoneveld moest er een hoogwerker in het gebouw geplaatst worden om in de hal bij de plafondlampen te kunnen. Op andere plekken was een deel van de lampen verbonden met de noodverlichting en zou deze niet goed samengaan met standaard Led-verlichting. “Dan kies je voor veiligheid en ga je op zoek naar een maatwerkoplossing”. Ook heeft Ledgix zelf dimbare Led-buizen laten ontwikkelen om aan de wensen van de opdrachtgever te kunnen voldoen.

1.100 Lampen vervangen

In totaal zijn er nu ruim 1.100 lampen vervangen. Zien we in deze vier panden nu alleen nog maar Led-verlichting? René Spelt: “Hoewel ‘van Houten&co alles op Led had kunnen overzetten, hebben ze terecht ook met bedrijfsmatig oog naar de verlichting gekeken. Zo is Wijkcentrum/Cultuurhuis Schoneveld deels nog voorzien van relatief nieuwe, ook heel zuinige, zogenaamde T5 TL-verlichting. Het zou zonde zijn om die nu al te vervangen”.

Nog niet helemaal klaar

Het project, dat voor zo’n 15% is gefinancierd met de bijdrage uit DFHouten, is inmiddels bijna afgerond. Er staan nog een paar acties op de rol, waarvan de aanpassing in Enter nog wel het meest ingrijpend zal zijn. Hier worden 28 spots van 500 W vervangen door Led-alternatieven van 35 Watt. Directeur Willy Lageveen is trots op het project. "Op deze manier brengen we ons energieverbruik sterk terug en de besparing in euro’s die dat oplevert kunnen we weer stoppen in ons werk voor de Houtense samenleving. Een mooie win-win situatie."