vrijdag, 17 oktober 2014 00:00

Windpark Houten levert minder op

Het windpark in Houten levert minder op dan vooraf was ingeschat. Uit cijfers van energiebedrijf Eneco blijkt dat de windmolens jaarlijks 3.300 huishoudens voorzien van stroom in plaats van de geplande 4.700 huishoudens.

Eneco zegt dat de mindere opbrengst komt doordat de windmolens niet altijd mogen draaien vanwege afspraken met omwonenden en de gemeente. Die turbines moeten soms uit vanwege geluidsoverlast en slagschaduw.

Ondanks de tegenvaller zegt Eneco dat het windmolenpark geen verlies draait. "Dat komt deels omdat we ook minder onderhoudskosten hebben", zegt een woordvoerder van Eneco. "Ook de bouwkosten zijn lager uitgevallen dan we hadden gedacht."

De mensen die obligaties in het windpark hebben hoeven zich geen zorgen te maken, zegt de Eneco-woordvoerder. De productiegrenzen zijn naar beneden gesteld, zodat deelnemers nog steeds dezelfde rente kunnen verwachten.

In Houten is veel weerstand geweest tegen het windpark. Omwonenden zeggen dat hun huizen sinds de komst van de molens minder waard zijn.