zondag, 19 oktober 2014 00:00

Vervanging bomenwal Rondweg-oost

Waarschijnlijk dit jaar nog wordt de bomenwal op de oostelijke Rondweg tussen De Weide en Het Meer vervangen. In plaats van gemanipuleerde zieke kastanjebomen komen er verschillende type bomen.

De gemeente Houten heeft met de Milieu Werkgroep Houten gesproken over deze vervanging.

De Milieu Werkgroep ondersteunt het idee om een diversiteit aan bomen neer te zetten, die verdeeld zijn over verschillende vakken. Hierdoor zijn er verschillende bloeiperioden waardoor insecten uitstekend van de bomen kunnen profiteren.

Kanttekeningen

Wel hebben we enkele kanttekeningen. Zo hadden we liever een enkele bomenrij gezien, dan de dubbele bomenrij die nu wordt gerealiseerd. Een enkele bomenrij is beter voor de boom en dat wordt onderschreven door de boomdeskundigen. Daarnaast maken we ons zorgen of in het vervolgtraject langs de westelijk Rondweg ook een dubbele boomrij mogelijk is, wanneer Rijkswaterstaat de bomen niet financiert.

Daarnaast hopen we dat wordt afgezien van Eikenbomen langs de Rondweg ter hoogte van Duinmeer. Door deze vruchtdragende bomen worden dieren aangetrokken tot de Rondweg, waardoor er gevaarlijke verkeerssituaties kunnen ontstaan. We vrezen een toename van dode dieren, waaronder huiskatten.

De volledige brief is hier te downloaden.