maandag, 27 oktober 2014 00:00

Landelijke natuurwerkdag ook in Houten

Zaterdag 1 november wordt de 14e Landelijke Natuurwerkdag gehouden. De knotgroep Houten gaat dit jaar naar de locatie Hofstede Overdam aan de Rietdijk 5 te Houten. Deze hofstede ligt net buiten de Rondweg en is goed bereikbaar per fiets. U bent van harte uitgenodigd een dagje mee te doen met de knotgroep.

De knotgroep Houten is een van de werkgroepen van de Milieuwerkgroep Houten. Op tal van plaatsen in het buitengebied ondersteunt de knotgroep boeren en andere landeigenaren bij het onderhoud van knotwilgen en ander groen. 

De knotwilgen - karakteristiek voor het Nederlandse polderlamdschap - moeten om de paar jaar geknot worden. Vroeger gebeurde dit vanwege het hout dat vrijkwam, dat werd gebruikt als tenen voor het maken van vlechtwerk en als staken. Tegenwoordig gebeurd het hoofdzakelijk voor het behoud van de wilgen: anders worden ze topzwaar en scheuren ze uit.

De knotgroep Houten bestaat geheel uit vrijwilligers. Gezellig en ontspannen werken staat dan ook voorop. Het werk begint om half tien en gaat door tot een uur of drie. Tussendoor zijn er koffie, lunch en theepauzes. U kunt de hele dag meedoen, maar ook een gedeelte van de dag. 

Praktische tips

  • Graag aanmelden via de site www.natuurwerkdag.nl.
  • De locatie is niet geschikt voor kinderen maar wel voor jongeren vanaf 12 jaar onder begeleiding van een volwassene.
  • Gereedschap, handschoenen én helmen zijn aanwezig, maar je kunt ook eigen materiaal meenemen.
  • Draag stevige schoenen of laarzen met een goed profiel en stevige werkkleding.
  • Het terrein is goed begaanbaar, maar er zijn ook enkele ondiepe sloten met wat water.
  • De eigenaars en de knotgroep hebben koffie, thee, fris en soep, maar neem zelf ook wat te eten en te drinken mee.