zondag, 01 maart 2015 15:33

Lezing over bouw van Werk aan de Korte Uitweg

Piet van Straten Piet van Straten Hans Geerlings

Tull en ’t Waal - 1 maart 2015. Piet van der Straten gaf in fort Werk aan de korte Uitweg een uiteenzetting over de bouw van het fort in 1876. Hij vertelde aan de geïnteresseerde aanwezigen hoe het in die tijd er aan toe ging.

Alles over het aantal arbeiders dat hier gewerkt heeft, wat zij ermee verdienden, e.d. kwam aan bod. Maar niet alleen dat, ook hoe groot en omvangrijk de graaf- en baggerwerkzaamheden eigenlijk waren. Verder is ook gebleken dat men toen al deed aan isolatie van de muren, en de wijze waarop hemelwater opgevangen werd, vervolgens via een buizensysteem naar een reservoir gevoerd werd en daarna weer als drinkwater gebruikt kon worden.

Hij wist ook te vertellen hoe uiteindelijk de heiwerkzaamheden in die tijd gedaan werden en hoe het eerst met de hand gebeurde, en later met behulp van heimachines die op stoom werkten. Dit geheel maakte de lezing tot een interessante en leerzame gebeurtenis.

 

(c) Hans Geerlings_fort WKU01.jpg(c) Hans Geerlings_fort WKU02.jpg(c) Hans Geerlings_fort WKU03.jpg(c) Hans Geerlings_fort WKU04.jpg(c) Hans Geerlings_fort WKU05.jpg(c) Hans Geerlings_fort WKU06.jpg