maandag, 23 maart 2015 09:54

NLdoet: training jonge mantelzorgers

De jongeren werden tijdens de training d.m.v. oorclipjes aangesloten op laptops, waardoor ze hun hartritme konden volgen’.  De jongeren werden tijdens de training d.m.v. oorclipjes aangesloten op laptops, waardoor ze hun hartritme konden volgen’.

Afgelopen zaterdag 21 maart kregen twaalf Houtensejongeren met een chronisch ziek/gehandicapt familielid (ook wel ‘jonge mantelzorgers’ genoemd) een training aangeboden door CHECC uit Houten. CHECC is een netwerkorganisatie van vijf professionele coaches en trainers: Marijke Gast, Gonny Zwartjes, Bas Dijkhuis, Ronald Bremer en Yvonne van Iersel. De coaches boden deze training aan in het kader van de ‘NLdoet’, de nationale vrijwilligersactie.

De jongeren kregen een training genaamd ‘Relaxt onder druk’, in Wijkcentrum/cultuurhuis Schoneveld. Tijdens de training werden de jongeren o.a. aangesloten op een computer om ze te laten ervaren wat er met je hartslag gebeurt als je je gestresst voelt en hoe je er voor kunt zorgen dat je minder last van stress hebt. In de pauze werd er een heerlijke high tea verzorgd door de Rabobank Kromme Rijnstreek. ‘Een leuke en leerzame middag’, aldus één van de deelnemende jongeren. ‘Een verrassende training’, aldus een andere jongere. Al met al was het een erg gezellige middag, waar de jongeren bovendien ook nog wat van op hebben gestoken voor de toekomst.

Ongeveer 10 procent van de jongeren in Nederland groeit op met een ouder, broer of zus die chronisch ziek of gehandicapt is of psychiatrische problemen heeft. Hierdoor moeten zij meer in huis doen dan hun leeftijdsgenoten, maken ze zich meer zorgen dan de gemiddelde jongere en komen ze soms niet toe aan de leuke dingen die bij hun leeftijd horen. ‘van Houten&co’ heeft een speciale lotgenotengroep voor deze jongeren, waarmee er één keer in de twee maanden een ontspannende activiteit wordt gedaan. Zo ontmoeten deze jongeren leeftijdsgenoten die in hetzelfde schuitje zitten en maken ze kennis met het jongerenwerk, maar bovenal gaat het om het bieden van een leuke, zorgeloze dag. Dankzij ondersteuning van bedrijven als de Rabobank, zijn deze activiteiten meestal helemaal gratis voor de jongeren.

Jongeren tussen 10 en 23 jaar uit de gemeente Houten, die ook een ouder, broer of zus hebben die (psychisch) ziek of gehandicapt is, kunnen zich inschrijven voor deze groep. Zij worden dan bij iedere geplande activiteit automatisch uitgenodigd om mee te doen. Inschrijven kan door een mail te sturen naar het jongerenwerk op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Voor meer informatie kan er gebeld worden naar het jongerenwerk op 030-7001530. De website van het jongerenwerk is www.jonginhouten.nl.