vrijdag, 15 mei 2015 21:18

Hoe gaat het nu met de voedselbank moestuin?

Vorig voorjaar ‘kreeg’ de Voedselbank Houten van de Volkstuindersvereniging Houten een moestuin in het moestuinencomplex aan de Binnenweg. Eerder dit jaar ‘won’ Cisca ten Hoeve met haar pleidooi tijdens het jubileumbijeenkomst van de Rotaryclub Houten een bedrag van €786.

Dit bedrag had zij speciaal gevraagd voor de moestuin, zodat er een huisje aangekocht kon worden voor het opbergen van spullen in de moestuin.

moestuin1Inmiddels is het groeiseizoen weer begonnen, hoogste tijd om eens poolshoogte te gaan nemen bij onze moestuin!. Op een druilerige zaterdagmorgen tref ik vrijwilliger Jan Peter aan die druk bezig is met de fundering voor het huisje: een betegeld oppervlak waar naast het huisje ook de kasjes moeten komen. Die waaiden nl steeds weg en door ze achter een huisje te plaatsen hopen ze dit probleem te ondervangen. Het huisje zelf lag nog als bouwpakket in Jan Peters busje, ik was dus eigenlijk net even te vroeg! Collega- vrijwilligers waren extra zand aan het halen alvorens de laatste tegels gelegd konden worden.

Jan Peter is een van de 5 ‘moestuin-vrijwilligers’ en hij besteed veel tijd aan de moestuin, naast zijn werk als zzp-er (Companion Sound en Vision). Zijn vrouw doet ook mee. Momenteel staan er bij hen thuis vele kweekbakken plantjes te kiemen. De plantjes worden zelf opgekweekt uit zaad. Bovendien worden geen bestrijdingsmiddelen gebruikt in de moestuin dus alles is puur natuur!. Dit hele seizoen worden de gedoneerde zaden in het kader van die moestuinactie van de Albert-Heijn gebruikt. We ontvingen nl. maar liefst 700 moestuintjes!

Jan Peter leidt me rond door de tuin. De basismoestuin van de Voedselbank is zo’n 75 m2 en daarnaast hebben we een extra stukje ter beschikking waar o.a. het schuurtje en de kasjes op zullen worden geplaatst. Het oppervlak is te klein om wekelijks in alle pakketten producten uit de moestuin te kunnen uitgeven. Zo zie je eens van dichtbij hoeveel er komt kijken bij al de verse groenten die we op ons bord leggen.

moestuin4
Het is nog vrij vroeg in het seizoen, maar over c.a. een week zullen de eerste kroppen sla oogstrijp zijn. Ook de aardbeien doen het goed. De pootaardappeltjes zijn gepoot en de eerste worteltjes piepen uit de grond. Binnenkort zullen er meer plantjes uitgeplant gaan worden die nu nog op de vensterbanken thuis staan. Her en der in de tuin staan ook een aantal grote rabarberplanten. Vorig jaar lukte het maar niet met de rabarber en nu zijn er spontaan diverse planten opgekomen die het heel goed doen!. Zonde om ze weg te doen maar heel veel rabarber kun je er niet van maken. Een mooie frambozenstruik en een zwartebessenstruik die zijn overgenomen van de buurman, zullen dit jaar al vrucht dragen. En een pol bieslook die in bloei staat zal zaad opleveren om verder mee te kweken.

moestuin5
moestuin6
moestuin7
moestuin8

moestuin-oproepHet aantal ‘moestuin-vrijwilligers’ is nu echter te klein waardoor het werk per persoon vrij veel is. Zo moet er elke dag water gegeven worden en zijn er kleine dingen die gedaan moeten worden. Als de groep vrijwilligers wat groter zou zijn, is iedereen niet te vaak aan de beurt. We zijn dus dringend op zoek naar mensen die ons willen helpen met de moestuin! Ook zijn we op zoek naar iemand die het werk wat kan coördineren. Er komt nl nog best veel planning bij zo’n moestuin kijken.

Heeft u zin om mee te helpen of om coördinator te worden? Neem dan contact op met Cisca Ten Hoeve (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.).