zaterdag, 20 juni 2015 16:24

Jongeren SHINE brachten spetterende theatervoorstelling over alcoholgebruik

SHINE SHINE
Op 19 en 20 juni brachten jongeren van SHINE met 'Booze' een spetterende voorstelling met een serieuze boodschap in Theater Aan de Slinger.
 

De voorstelling werd geopend door wethouder Jocko Rensen en was twee avonden uitverkocht.

Jongeren onder de 18 mogen sinds de wetswijziging op 1 januari 2014 niet meer (in publieke ruimte) alcoholische drankjes drinken. Veel jongeren van 16 deden dit voor die tijd wel. Zij hebben het gevoel dat hen iets wordt afgenomen, terwijl ze nauwelijks op de hoogte zijn van de verstrekkende gevolgen van (overmatig) alcohol gebruik.  SHINE heeft veel contact heeft met jongeren onder de 18. Gemeente Houten en SHINE wilden bijdragen aan een cultuurverschuiving ten opzichte van alcoholgebruik.

Daarom gaf SHINE haar maatschappelijke jongerenvoorstelling van 2015 het thema ‘Alcohol’. De voorstelling was getiteld ‘Booze’, een benaming voor drank in de jongerencultuur. De voorstelling was gebaseerd op verhalen van de jongeren zelf en was het sluitstuk van een seizoen met diverse activiteiten rond dit thema. Zo waren er 30 dagen zonder alcohol, een alcoholvrije borrel en een debat met gemeenteraadsleden over alcohol. Victas en de GGD waren rondom de voorstellingen aanwezig om vragen van jongeren, ouders en partners over drankgebruik te beantwoorden.

Elk jaar maakt SHINE een multidisciplinaire eindvoorstelling waarbij jongeren hun talent kunnen laten zien. Gedurende het jaar wordt er in de lessen gewerkt aan dansen, liederen en scènes die uiteindelijk in de voorstelling getoond zullen worden. Ook deelnemers van het SHINE wekelijkse inloop uur 'Cola Time' en maatschappelijke stagiares waren betrokken bij deze voorstelling.