zondag, 28 juni 2015 15:46

Hittegolf in Nederland

Water drinken Water drinken

In de zomermaanden kan het behoorlijk warm zijn. Veel mensen ervaren hitte als een welkome periode van terras- en strandbezoek; voor anderen kan aanhoudende hitte juist een bedreiging zijn voor de gezondheid.

Het KNMI heeft vandaag een waarschuwing voor aanhoudende hitte afgegeven. Deze week wordt het op veel plaatsen tropisch warm met temperaturen van 30 graden en hoger. Het Nationale Hitteplan is in werking gesteld.

Let op kwetsbare inwoners

Burgers, GGD's, verzorgingshuizen en het Rode Kruis krijgen het advies om extra te letten op mensen die kwetsbaar zijn. Vooral ouderen en chronisch zieken hebben last van de hitte. Belangrijk is dat ze voldoende drinken en verkoeling krijgen. Warm weer kan leiden tot klachten zoals vermoeidheid, concentratieproblemen, duizeligheid en hoofdpijn. Daarnaast kunnen huidproblemen optreden zoals jeuk en uitslag met blaasjes. Uitdroging kan in ernstige situaties kramp, misselijkheid, uitputting en bewusteloosheid veroorzaken.

Evenementen

Het RIVM raadt bezoekers van evenementen, zoals het WK beachvolleybal en de start van de Tour de France, aan om extra water mee te nemen en zoveel mogelijk in de schaduw te gaan staan. Zaterdag wordt het tijdens de start van de Tour de France naar verwachting ongeveer 35 graden.

Kijk voor tips tegen hitte op www.houten.nl/veilig. Zie ook de website van het RIVM.