maandag, 17 augustus 2015 08:24

Derde seizoen VoorleesExpress

VoorleesExpress Lek & IJssel VoorleesExpress Lek & IJssel

In Houten gaat in september alweer het derde seizoen van de VoorleesExpress van start.

Er wordt dan voorgelezen in 19 gezinnen. Daarvoor zetten 19 enthousiaste voorlezers en 4 coördinatoren zich vrijwillig in. Ruim de helft van die vrijwilligers deed al eerder aan het project mee en daar is de Bibliotheek natuurlijk erg blij mee.

Ook dit seizoen is weer mogelijk door de steun van fondsen zoals VSBFonds, het Oranje Fonds, Skanfonds, Kinderfonds Van Dusseldorp, Stichting Kinderpostzegels en lokale organisaties.

De VoorleesExpress is in Houten bijzonder succesvol; er staan nu al 10 gezinnen op de wachtlijst. Komende tijd gaat de Bibliotheek Lek & IJssel daarom op zoek naar aanvullende financiering. Daarvoor gaat zij in gesprek met de gemeente en andere organisaties in Houten.

Het belang van De VoorleesExpress: ieder jaar verlaat 1 op de 4 kinderen in Nederland de basisschool met een taalachterstand. De VoorleesExpress is een project waarbij we dit cijfer proberen terug te dringen door kinderen met een taalachterstand 20 weken lang, eenmaal per week thuis voor te lezen. Gedurende deze 20 weken introduceert de voorlezer het voorleesritueel bij het gezin en krijgen de ouders handvatten om het voorlezen zelf over te nemen. Zo kunnen zij een actieve rol te spelen in de taalontwikkeling van hun kind en krijgen boeken een blijvende plek in het dagelijks leven.

Meer informatie is te vinden op www.bibliotheeklekijssel.nl en op www.voorleesexpress.nl