donderdag, 20 december 2012 09:55

De Heemlanden even in het paars

College de Heemlanden kleurde vrijdag 14 december kleurde paars. Docenten en leerlingen dosten zich uit in het paars en ballonnen in diezelfde kleur kleurden de school. Het was Paarse Vrijdag: dé dag om homoseksualiteit bespreekbaar te maken, een bewustwordingsdag voor leerlingen en docenten.

Bij binnenkomst kregen de leerlingen allemaal een paars polsbandje.
Bij gebrek aan een paarse loper, schreden de kinderen het gebouw binnen over een roze variant. Tijdens de pauze was er muziek en de rector Marianne Pot hield een toespraak voor alle leerlingen.
We willen met deze dag laten zien dat homoseksualiteit bestaat en dat het niet raar is”, legt docent Bob Saarloos uit. We hopen dat te realiseren bij de leerlingen. Het is eigenlijk een soort bewustwordingsdag.

Paarse Vrijdag is een landelijke actie en werd in 2010 voor het eerst georganiseerd. Doel van de dag is om homoseksualiteit bespreekbaar te maken en een veilige omgeving te creëren, waarin leerlingen openlijk voor hun geaardheid uit kunnen komen.
Dit jaar gaven zo’n 450 scholen gehoor aan Paarse Vrijdag, waaronder dus College de Heemlanden in Houten.

Op de school komen een handjevol leerlingen openlijk voor hun homoseksualiteit uit. Van een aantal weet ik dat ze homoseksueel zijn”, zegt Bob. Maar er zijn er vast veel meer. Ik denk dat veel het verstoppen. Uit onderzoek blijkt dat tien procent van de Nederlandse bevolking op hetzelfde geslacht valt. Dan zouden hier toch zo’n 150 homoseksuelen op school moeten zitten.
De Heemlanden heeft geen missie om ervoor te zorgen dat homoseksuele leerlingen daadwerkelijk uit de kast komen. Wel pleit de school voor een omgeving waarin homoseksualiteit en transgenderisme doodnormaal is.
Homoseksuelen moeten natuurlijk zelf weten of ze te voorschijn komen, maar we willen het wel bespreekbaar maken. Er moet in ieder geval niet moeilijk over gedaan worden. Hij adviseert leerlingen die nog in de kast zitten, dan ook om over hun gevoelens te praten. Lucht je hart bij iemand die je vertrouwt. Een docent, een vriend of een ouder.

Naast Paarse Vrijdag brengt de school homoseksualiteit en transgenderisme ook op andere manieren onder de aandacht.
Voorlichters van COC Nederland, belangenvereniging voor homoseksuelen en transgenders, geven les op de school en ook de mentor maakt het onderwerp bespreekbaar.
Waarom eigenlijk een Paarse Vrijdag en geen Roze Vrijdag, want dat is toch dé kleur van homoseksuelen? Dat vroeg ik me ook gelijk af, maar de kleur paars komt voor in de vlag van de homobeweging, die de dag organiseert.
Wat Bob betreft is er volgend jaar weer een Paarse Vrijdag op College de Heemlanden. Het is zeker voor herhaling vatbaar.

Read more http://www.deweekkrant.nl/artikel/2012/december/20/de_heemlanden_even_in_het_paars