zaterdag, 24 oktober 2015 18:41

Tom Selten uit Houten wereldkampioen

Tom Selten (22j) uit Houten, team manager van het World Solar Challenge team van de TU Eindhoven is met zijn ploeg studenten wereldkampioen geworden in Australië afgelopen weekend.

De World Solar Challenge wordt iedere twee jaar in Australië gereden en vertrekt in Darwin, in het noorden van het land. De deelnemende teams hebben zes dagen de tijd om Adelaide te bereiken, 3000 kilometer verderop aan de zuidkust. De voertuigen mogen voor de rit enkel gebruik maken van zonne-energie van maximaal 6 vierkante meter zonnepanelen. Er zijn twee klassen: een "snelheidsklasse" en een cruiser klasse. Het Solar Team Eindhoven kwam uit in de zogenoemde Cruiser-klasse, waarin auto’s niet alleen worden afgerekend op snelheid, maar óók op comfort, veiligheid en het aantal personen dat meerijdt. De Eindhovense ploeg was vanaf dag een in een spannende strijd verwikkeld met een Japans team van de Kogakuin Universiteit.Op de laatste dag lagen de Japanners 9 minuten voor op snelheid. Maar daarna werden de auto's ook nog beoordeeld op hun praktische mogelijkheden voor doorontwikkeling en toepassing wat betreft techniek en gemak naar een toekomstige gezinsauto. Spannend tot op de laatste minuut, wat blijkt uit hun verslag: "Dan zijn wij eindelijk aan de beurt. Precies daar waar we de focus op hebben gelegd bij het bouwen van de auto wordt beoordeeld door 3 juryleden, waaronder 2 werknemers van Tesla. It is time to blow their mind".

Omroep Houten had het voorrecht om de werkplaats van het Solar team te bezoeken voor hun vertrek naar Australië. Lisanne den Boestert en Ger Kroes maakten interviews voor de radio en video opnames van de zonneauto, genaamd Stella Lux.

Media

Ger Kroes en Lisanne den Boestert