zaterdag, 21 november 2015 18:43

Recycle uw aluminium

Omdat we bekend zijn van de IMH (Interkerkelijke Milieubeweging Houten) vragen mensen ons regelmatig: “Sparen jullie nog aluminium?” “Ja zeker, dat doen we nog steeds”, antwoorden we dan, “omdat aluminium wordt gemaakt van bauxiet, maar de winning ervan 10 x zoveel energie kost als de recycling van aluminium”.

Recyclen vraagt 95% minder energie
Recycling van aluminium bestaat al sinds de productie van aluminium. Het metaal is eenvoudig om te smelten en daarbij is minder energie nodig dan voor het maken van aluminium uit ruwe grondstoffen. De recycling is dus niet alleen goedkoper maar heeft ook nog eens een positief milieueffect. Bij de recycling wordt namelijk 95% minder energie gebruikt en zijn minder grondstoffen nodig. Het is dus zaak om zoveel mogelijk aluminium te recyclen.

Wat wel, wat niet
Wat kunt u nu wel en wat niet bij ons brengen? Ten eerste allerlei gebruiksvoorwerpen als oude aluminium pannen, frame van tuinstoelen, strips, etc. Aluminium is een stuk lichter dan ijzer en belangrijk: niet-magnetisch! Bij verpakkingsmateriaal kunt u zelf nagaan of het zuiver aluminium is door het te scheuren. Soms zit er een plastic coating op (koffiepakken, chips zakken) en is het niet scheurbaar. Dat mag er dus niet bij. We ontvangen veel aluminium cups van waxinelichtjes, helaas soms erg vervuild met kaarsvet. Let er alstublieft op: zo schoon mogelijk inleveren en ZONDER lonthoudertje, want dat is namelijk van ijzer! Er zijn waxinelichtjes (van bijenwas) ZONDER aluminiumcups te koop bij de natuurwinkel. Andere voorbeelden van aluminium die u kunt inleveren zijn: gewassen (!) schaaltjes van kant-en klaar maaltijden of de chinees (tip: u kunt ook uw pannen meenemen naar de afhaal-Chinees om ze daar te laten vullen…), verpakkingsmateriaal van zuiver aluminium, zoals bier- en frisdrankblikjes (deze vindt u helaas ook veel in de groenstroken van Houten). Let op: bierblikjes kunnen deels van ijzer zijn. Als u ze verzamelt/opraapt, stamp ze dan even plat, dat neemt minder ruimte in.

Waar?
U kunt het opgespaarde aluminium brengen naar Aleid, Kalverhoeve 47 of bij Betsy, Bessengaarde 1, gewoon voor de deur zetten is voldoende. Wij brengen het naar een recyclingbedrijf in Nieuwegein en ontvangen er een paar dubbeltjes per kilo voor (aluminium is erg licht); De opbrengst gaat altijd naar een actueel milieu-doel.

Groene groet, Aleid Groothoff tel. 6372621 en Betsy Geytenbeek tel. 6350940