zaterdag, 21 mei 2016 18:24

Zoutopslag Houten krijgt dak van zonnepanelen

Het nieuwe steunpunt van Rijkswaterstaat langs de A27 in Houten wordt energieneutraal. Het krijgt een dak van zonnepanelen, die meer energie opleveren dan zal worden verbruikt. Het steunpunt is bestemd voor zoutopslag en het stallen van wintermaterieel, zoals strooiwagens en sneeuwschuivers.

In Houten is vandaag de symbolische eerste paal geslagen van de nieuwbouwprojecten, waarin Rijkswaterstaat, energiebedrijf E.ON en de gemeenten Houten en Baarn samenwerken. Inwoners van die gemeenten kunnen via de op te richten energiecoöperaties SamenZon Houten en SamenZon Baarn een zonnepaneel aanschaffen. Ze krijgen in ruil daarvoor korting op de energiebelasting.

Rijkswaterstaat stelt de nieuwe constructie van de steunpunten beschikbaar aan de coörporaties, die verantwoordelijk zijn voor de realisatie van de daken. In Houten zal het dak bestaan uit 1560 zonnepanelen en in Baarn uit 1200. Het project past in de fiscale regeling, die het Rijk in het leven heeft geroepen om het voor groepen (collectieven) interessant te maken duurzame energie op te wekken.

Naast de daken van zonnepanelen worden de steunpunten in Houten en Baarn – naar een ontwerp van adviesbureau Movares - opgetrokken uit duurzame, onderhoudsarme materialen, zoals houten spanten en recyclebaar beton. Ook wordt hemelwater hergebruikt.

Het ontwerp van de steunpunten in Houten en Baarn zal ook bij de nieuwbouw van andere steunpunten worden gebruikt. Rijkswaterstaat heeft als doelstelling eenduidig, sober, functioneel en modulair te bouwen, zodat gebouwen op eenvoudige wijze kunnen worden uitgebreid of verkleind.

Rijkswaterstaat werkt zo duurzaam mogelijk en eist dat ook van de opdrachtnemers. Dit gebeurt door gebouwen energiezuinig te maken, energie op te laten wekken en ook door duurzaamheid vanaf het begin onderdeel te maken van gebiedsontwikkeling. Ook is het streven materialen en grondstoffen te hergebruiken.