maandag, 07 november 2016 17:27

Prijsvraag voor inundatie-kunstwerk polder Blokhoven

Het kunstwerk moet geïnspireerd zijn op deze iconische foto’s van de inundatie van de Waterlinie. Het kunstwerk moet geïnspireerd zijn op deze iconische foto’s van de inundatie van de Waterlinie.

Welke kunstenaars hebben ideeën voor een kunstwerk om de ‘inundatie’ van de Nieuwe Hollandse Waterlinie te verbeelden? Tot 1 januari a.s. kunnen zij een voorstel inleveren. Het winnend ontwerp krijgt een plek in het inundatieveld en waterbergingsgebied van Polder Blokhoven in Schalkwijk.

Militaire geschiedenis

Op het Eiland van Schalkwijk ligt een aantal forten en werken van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Water is een essentieel onderdeel van deze waterlinie: door ‘inunderen’ ofwel onder water zetten van land, moest de vijand worden tegengehouden.
In een klein deel van polder Blokhoven in Schalkwijk wordt vanaf volgend voorjaar zichtbaar hoe een geïnundeerd gebied er toen uit moet hebben gezien. Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden en de gemeente Houten leggen daar een waterberging aan. Bij hevige regenval wordt water opgevangen om wateroverlast in deze polder te voorkomen. Het is de bedoeling dat dit waterbergingsgebied in de zomerperiode tweemaal per maand onder water staat. Zo komt het principe van inundatie voor bezoekers tot leven. Ook komen er voorzieningen voor wandelaars en kanovaarders.
Om de inundatie in polder Blokhoven nog meer te beleven, willen de gemeente en het waterschap een kunstwerk plaatsen dat is geïnspireerd op de militaire geschiedenis. Het kunstwerk komt in het water te staan en bij de hogere waterstand in de zomermaanden (inundatie) staat het gedeeltelijk onder water.

Inzending ontwerp tot 1 januari

Voor de productie van het kunstwerk is een bedrag beschikbaar van 15.000 euro. Gemeente Houten en Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden roepen kunstenaars op een creatieve inzending te doen. Inschrijving is mogelijk tot 1 januari 2017. Een selectiecommissie kiest uit de ingezonden voorstellen het winnende ontwerp.
Wilt u meedoen aan deze prijsvraag? Kijk dan voor de voorwaarden op www.houten.nl of www.hdsr.nl. Meer informatie is ook verkrijgbaar bij Martijn Steenstra via email Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. t.a.v. Martijn.Steenstra of telefoon (030) 63 92 611.