Skip to main content

Hofpark: nieuwe duurzame woonwijk in Houten-Zuid

Artist impressie van de bronsspeelplaats in het park

Tussen Houten Castellum en het buitengebied komt de laatste nieuwbouwwijk van Houten-Zuid: Hofpark. Op deze plek waar een archeologisch rijksmonument is, komen ruim 200 gasloze woningen waaronder veel sociale en betaalbare woningen met in het hart een buurtpark.

Gemeente Houten en Ontwikkelingsverband Houten zijn het eens over de randvoorwaarden. Dat betekent dat het Ontwikkelingsverband Houten, een samenwerking tussen gebiedsontwikkelaars BPD, AM, Synchroon en ontwikkelende bouwers Trebbe en Dura Vermeer, de plannen nu daadwerkelijk kan gaan realiseren. Hofpark wordt een groene en duurzame woonwijk waar de archeologische historie blijft  gekoesterd.

Wethouder van den Berg: “Ontzettend mooi dat we op deze historische plek een groene en duurzame wijk gaan bouwen met maar liefst 52% sociale huur- en betaalbare koopwoningen. Hier is zo’n grote nood aan en met Hofpark leveren we hier een mooie bijdrage aan. Ook zorgen we voor doorstroming op de dichte woonmarkt door woningen met zorg aan te bieden. De woningen zijn allemaal duurzaam en worden op het Rijksmonument gebouwd met aandacht voor de archeologie. Met Hofpark ronden we de laatste fase af van Houten Vinex.”

Ontwikkelingsmanager Dick Helsloot van BPD namens Ontwikkelingsverband Houten: “Alles draait in Hofpark om groen, historie en duurzaamheid, en natuurlijk een nieuw en betaalbaar thuis voor veel woningzoekenden. Er komen circa 200 woningen voor starters, gezinnen en senioren in alle prijsklassen. Alle woningen zijn duurzaam ontworpen met onder meer zonnepanelen en een warmtepomp. Hofpark wordt echt een woongebied dat klaar is voor de toekomst.”

Toekomstbestendig wonen op een rijk verleden

Het bijzondere aan deze plek is dat hier eerder bewoning was. In de bodem werden sporen gevonden van menselijke aanwezigheid uit de Midden-Bronstijd (circa 1500 – 1100 v. Chr.) en de IJzertijd/Romeinse tijd (100 v. Chr. – 450 na Chr.). Denk aan kookstenen, aardewerk en gereedschap en sporen van een Romeins longhouse onder de grond. Dit verleden blijft gekoesterd: er wordt archeologievriendelijk gebouwd zodat de sporen in de bodem bewaard blijven.

Ontmoeten en spelen in het buurtpark

Ook het ontwerp van het park van LAP Landscape & Urban Design is gebaseerd op het vroegere leven. Het park is het hart van het woongebied met veel ruig grasland en lieve bloemetjes. Waar ooit een rivier stroomde, komt nu een kronkelend pad door het park, en de speelplaats voor kinderen doet denken aan de vorm van het Romeinse longhouse dat onder de grond ligt. De groene waterinfiltratiezones en ruige beplanting verwijzen naar het vroegere drassige rivierenlandschap dat nu helpt voor natuurlijke waterafvoer.

Op www.nieuwbouwinhouten.nl is na de zomer meer informatie beschikbaar over de woningen.

Getagged in: Wonen, gemeente

Het lokale weer

 

Zoeken

OnsHouten op Facebook