woensdag, 19 april 2017 10:40

Spinselmotten in de bomen (Prunus)

Op de Muntslag in Houten zijn bij de prunusbomen de eerste spinselmotten gesignaleerd. De gemeente bestrijdt deze rupsen met een biologisch bestrijdingsmiddel. De spinselmot is een vlinder die eitjes legt op jonge twijgen.

De eieren worden afgedekt met een wit, taai spinsel. De takken en de stam worden hierdoor helemaal ingesponnen. De ingesponnen bomen zien er tijdelijk minder mooi uit, maar leveren geen schade voor uw gezondheid op. In april/mei komen de eitjes uit en eten de rupsen de bomen en struiken kaal; gelukkig lopen deze daarna weer mooi uit. Dit is tijdelijk en komt ieder jaar vaak op dezelfde locaties terug. Bij aanraking van takken laten de rupsen zich vallen.

Aanpak

De gemeente gaat de rupsen op de locaties waar veel overlast wordt verwacht preventief bestrijden met een 100% biologisch bestrijdingsmiddel. Door in een vroeg stadium te bestrijden, proberen we de cyclus die tot een plaag leidt te doorbreken en voorkomen we overlast.

Biologisch

Het biologisch bestrijdingsmiddel werkt met een bacterie. Het is een bacteriepreparaat wat in de vrije natuur ook voorkomt. Deze bacterie wordt op de bladeren van de bomen gespoten. Als de rupsen deze bladeren eten, krijgen ze automatisch de bacterie binnen. De bacterie tast het darmkanaal van de rupsen aan, waardoor deze dood gaan. Deze bacterie heeft alleen effect op rupsen. Op andere insecten, vogels, zoogdieren en mensen heeft deze bacterie geen enkele invloed.

Rupsen in uw tuin?

Soms veroorzaken spinselmotten overlast voor omwonenden als ze op zoek zijn naar voedsel. Door in een vroeg stadium de kolonies uit de takken te knippen, kan overlast worden tegengegaan. U doorbreekt hiermee de cyclus die tot een plaag leidt. De natuurlijke vijand van de spinselmot is de sluipwesp en vogels.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de heer H. Blitterswijk via (030) 63 92 611 of stuur een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..