dinsdag, 04 juli 2017 14:33

Groep 7b De Vlinder organiseert 'zonder energie' dag

Mensen hebben vaak niet door hoe gemakkelijk energie besparen eigenlijk is. Groep 7B van basisschool De Vlinder weet dat wel. De leerlingen organiseerden op woensdag 5 juli hun eigen ‘zonder energie’-dag. Wethouder Michiel van Liere (duurzaamheid) kwam dit, in een donker lokaal, bewonderen.

Bij binnenkomst werd Michiel van Liere opgevangen door Saar van Dalen, Isa Tulpen en Jonas Wentink. Zij hadden de wethouder uitgenodigd om te laten zien hoe gemakkelijk energie besparen is. Ze leidden hem via een donkere gang naar hun klaslokaal. In het lokaal stond alles uit: van digibord tot ventilatoren, de lampen, computers, en zelfs de stekkers waren uit de muur gehaald. De juf deed uiteraard ook mee, met één uitzondering: ze mocht vanochtend nog 1 kopje thee maken met de waterkoker.

'Energie besparen is best gemakkelijk'

Verschillende kinderen stonden met een spandoek voor de klas: ‘Voor 1 dag de stroom uit is beter voor de buit.’ Daarmee wilden ze ruchtbaarheid geven aan hun actie. ‘’Als we zo doorgaan als we nu bezig zijn komt het helemaal niet goed’’ vertelde één van de kinderen uit de klas, doelend op klimaatverandering en milieuvervuiling. De rest knikte instemmend. Om die reden werken ze op basisschool 'De Vlinder' aan het thema ‘’Hoe groen ben jij?’’. De ‘zonder energie’-dag is daar een onderdeel van.

In 7B van basisschool De Vlinder hopen ze dat hun voorbeeld laat zien dat energie besparen eigenlijk best gemakkelijk is. ’Als wij een dag zonder elektriciteit kunnen, dan kan de rest van Houten dat ook’, vertellen ze. Wethouder Michiel van Liere was erg blij met de actie, en hoopt dat veel Houtenaren het voorbeeld van 7B van de vlinder zullen volgen.

Praktische tips?

Alle stroom uit zoals groep 7B van 'De Vlinder' heeft gedaan, is voor veel Houtenaren misschien te gortig. Maar ook met een paar kleine aanpassingen kun je thuis al veel energie besparen. Wilt u weten hoe? Kijk voor praktische tips op www.milieucentraal.nl. En bent u benieuwd wat de gemeente doet en/of voor u kan betekenen? Dan neemt u een kijkje bij het duurzaamheidsbeleid van de gemeente op www.duurzaamhouten.nl.

Daarvoor moet de computer natuurlijk wél even aan... ;-)