maandag, 02 oktober 2017 17:15

Het Dagtochtenprogramma van PlusBus Houten voor senioren

Na vier jaar voorbereiding en hulp van vele kanten is PlusBus Houten een feit. Op zondag 1 oktober, de eerste dag van het nieuwe Dagtochtenprogramma, bracht PlusBus Houten een aantal senioren naar de sfeervolle stad Wijk bij Duurstede, dat dit weekend in het teken stond van muziek en havenfestijn.

Aan de start van het Dagtochtenprogramma is een aantal maanden van hard werken vooraf gegaan. Vooral september was een drukke maand. Met meer dan vijftien vrijwilligers zijn kennismakingsgesprekken en proefritten gehouden, is de organisatie opgetuigd en het Dagtochtenprogramma samengesteld. In oktober wordt een tweede groep vrijwilligers ingewerkt. Deze vrijwilligers bezorgen senioren als gastheer of gastvrouw op de bus belangeloos één of meerdere dagen per maand een gezellige dag. PlusBus Houten heeft overigens nog steeds mensen nodig, die als begeleider op de PlusBus ondersteuning kunnen geven. In september zijn ook vijf Verrassingsritten voor senioren verzorgd. Van de beschikbare dertig plaatsen waren er negen en twintig bezet – nog vóórdat de PlusBus formeel was begonnen!  

De PlusBus gaat de komende maanden naar oude stadjes, kleine musea, kerstmarkten en bezienswaardigheden in de naaste omgeving van Houten. Over enkele maanden zullen de ritten zich over langere afstanden naar grotere musea en andere bestemmingen uitbreiden.

“Ik kan niet meer door de natuur lopen – maar ik kan er nu wel doorheen rijden,” merkt iemand op die al vier jaar niet buiten Houten was geweest. Senioren vertellen elkaar onderling over het bestaan van de bus, maar ook kinderen maken hun ouders op de PlusBus attent. “Heel veel ouderen weten helemaal nog niet dat zoiets bestaat, we moeten het ook aan anderen vertellen en jullie steunen, want dit is belangrijk,” vindt een deelneemster van ruim negentig jaar. En een derde deelneemster vertelt: “Ik wist niet of ik dit zou durven, maar het is hartstikke leuk!”

PlusBus Houten is er voor senioren die er niet meer alleen op uit kunnen of willen, maar in een klein gezelschap een gezellige dag willen beleven. De PlusBus is er voor iedereen in de gemeente Houten boven vijftig jaar, dus ook voor inwoners van Tull en ‘t Waal, ’t Goy, Schalkwijk en in overleg ook voor senioren daar dichtbij in de buurt. Iedere deelnemer die niet naar de verzamelplaats kan komen wordt thuis opgehaald en daar ook weer terug gebracht. Rollators zijn geen probleem en kunnen mee. Rolstoelgebruikers met een opklapbare rolstoel, die zelfstandig in en uit de bus kunnen stappen en een eigen begeleider meebrengen zijn ook van harte welkom. Senioren die een abonnement nemen op het Dagtochtenprogramma krijgen dit ongeveer twee weken voor elke nieuwe maand voor een klein bedrag thuis bezorgd. Aan het begin van de maand wordt het programma ook op de website gepubliceerd. Veel uitjes zijn dan al volgeboekt door de abonnees. De komende dagen rijdt PlusBus Houten naar o.a. de St. Jans Basiliek in Gouda, de Zandsculpturen in Garderen en het Kaas en Boter Museum De Weistaar in Maarsbergen.

 Voor meer informatie: www.plusbushouten.nl  de dagtochten. Ook staat op de website hoe mensen aan het Dagtochtenprogramma kunnen komen en hoe zij zich kunnen aanmelden. Mensen die liever bellen kunnen maandag t/m donderdag van 10 tot 11 uur contact opnemen met 06 – 105 77 815.