maandag, 02 oktober 2017 09:12

Brandpreventieweken: sluit binnendeuren en check rookmelders

Ieder jaar in oktober vinden in Nederland de Nationale Brandpreventieweken plaats om aandacht te vragen voor brandveiligheid. Want de brandweer kan het niet alleen, brandveiligheid is een taak van iedereen.

Tips: sluit binnendeuren en check rookmelders

Landelijk wordt aandacht gevraagd voor het thema 'Hé doe de deur dicht'. Het advies is om voor het slapengaan de binnendeuren in huis te sluiten. Gesloten deuren zorgen ervoor dat giftige rook - de grootste bedreiging bij brand - nog een tijd buiten de leefruimte blijft. Het geeft u meer dan tien minuten extra vluchttijd.

Zorg voor rookmelders thuis die u ook echt kunt horen

Als u slaapt, slaapt uw neus ook. U ruikt geen rook, maar het alarm van de rookmelder hoort u wel. Uit onderzoek blijkt dat in 70% van de woningen een rookmelder is geplaatst, maar dat slechts 45% daarvan ook echt werkt. Kunt u zelf geen rookmelder plaatsen? Vraag het rookmelderteam, zij komen bij u thuis: www.rookmelderteam.brandwonden.nl.

Veiligheidsregio Utrecht

De brandweer van de Veiligheidsregio Utrecht (VRU) verspreidt de informatie van ‘Hé doe de deur dicht’ tijdens verschillende activiteiten. Brandveiligheidsexperts bezoeken markten om mensen brandwijzer te maken tijdens gesprekken over brandveiligheid in hun woning. Woningcorporaties informeren hun huurders over brandveiligheid in huis. VRU Brandweer besteedt de hele maand extra aandacht aan brandveiligheid via Facebook (veiligheidsregioutrecht) en Twitter (@vrutrecht). Mensen worden opgeroepen een thuistest te doen via www.thuistest.brandwondenstichting.nl. Hieruit rolt een advies met veiligheidsproducten zoals rookmelders en tips voor een brandveiliger leven.

Brandweer VRU in gesprek met u

VRU brandweer helpt burgers brandwijzer te worden, aangezien brandveiligheid ieders verantwoordelijkheid is. App naar: 06-12 95 85 99. Heeft u geen WhatsApp? Of heeft u een andere vraag aan VRU brandweer? Neem dan contact op via telefoon (088) 878 1000 of e-mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

De Veiligheidsregio Utrecht is een samenwerkingsverband van de 26 Utrechtse gemeenten. De VRU coördineert de veiligheid van alle inwoners in de provincie Utrecht.