donderdag, 21 februari 2013 09:00

Verslag Gemeenteraadsvergaderingen 29 januari 2013

Voor deze raadsvergadering staan drie belangrijke onderwerpen op de agenda:

1. Notitie aan de slag met behoud van uitkering en tegenpresatie
Dit onderwerp is op de agenda van de raadsvergadering gekomen door een initiatiefvoorstel van VVD en CDA in augustus 2012. CDA woordvoerder Wim Adriaanse betoogde, dat het niet de bedoeling is om te komen tot strenger straffen van mensen, die een bijstandsuitkering hebben. Wél is oogmerk om mensen te helpen om zoveel mogelijk aan de slag te gaan met behoud van uitkering. Zij kunnen op die manier sociaal actief blijven of worden en zodoende meedoen in de samenleving. Het vragen van een tegenprestatie is geen vrijblijvendheid maar is in de wet geregeld als een roep om solidair te zijn met de samenleving. In het raadsvoorstel wordt toegezegd dat de werkwijze wordt geëvalueerd bij de overgang naar WIL. Het CDA zou bij die evaluatie graag een prognose zien opgenomen van de binnen 1 à 2 jaar bereikbare resultaten. Daar krijgt de raad dan in de loop van de tijd steeds meer inzicht in en dat kan bijdragen tot helderheid. CDA wethouder Kees van Dalen is blij met dit initatiefvoorstel, omdat het hem de gelegenheid biedt om uit te leggen, wat de gemeente op dit moment allemaal al doet. Het voorstel wordt unaniem door de raad aangenomen
( NB: Op de CDA website staat een apart artikel van Wim Adriaanse over dit onderwerp)

2. Integraal Huisvestingsplan Onderwijs 2013- 2022 (IHP)
De onderhoudssituatie van de schoolgebouwen was tot nu toe nog een onzekere post op de gemeentebegroting. Het IHP 2013-2022 geeft daar nu antwoord op. De analyses betekenen wel dat er structureel een extra bedrag van € 186.000 op jaarbasis nodig is om in de gemeentelijke zorgplicht voor onderwijshuisvesting te voorzien. CDA woordvoerder Jan de Jong vindt dat de inventarisatie een goede basis om verder mee aan de slag te gaan. De gemeente zorgt goed voor de faciliteiten in de vorm van huisvesting en onderhoud. Bewijs daarvan is dat volgens informatie van de wethouder in de RTG Houten bijna 100% van de vergoedingen van het Rijk voor onderwijshuisvesting ook daaraan wordt besteed, terwijl dat percentage bij andere gemeentes soms veel lager ligt. Wij zorgen zelfs zo goed voor het onderwijs, dat er een gat ontstaat tussen de norm van het aantal lokalen én de beschikbare capaciteit. Volgens het IHP is dat dit jaar een overschot van 40 lokalen en dat neemt in de komende jaren volgens de prognose toe tot zo’n 80 lokalen. Voor de scholen is het uiteraard gunstig om wat ruimer in het jasje te zitten, maar dit heeft ook een financiële kant. In deze tijd van krapte en bezuinigingen kan dat niet onopgemerkt blijven. Wij vragen dan ook aan de wethouder in overleg met de schoolbesturen een visie te ontwikkelen om die overschijding van de norm in de komende jaren zo veel mogelijk te beperken. Verder staat in het IHP ook, dat de Gemeente naar een eenduidig huurbeleid van schoolgebouwen met uniforme richtlijnen voor alle scholen wil streven. Dit komt echter in het raadsvoorstel niet terug. Wethouder Teeuwen zegt toe over de ontwikkeling van de leegstand bij de perspectiefnota te rapporteren. Het huurbeleid wordt in breder kader met alle gemeentelijke huisvesting bekeken. Zonder hoofdelijke stemming wordt conform het voorstel besloten.

3. Maandelijkse begrotingswijzigingen in de raad
De eerste rapportage van de maandelijkse begrotingswijzigingen levert nog wel onduidelijkheden op. Voorheen vond die rapportage in het algemeen later plaats bij de bestuursrapportages. Fractievoorzitter Erik Jan Visser vroeg wethouder van Liere er aandacht aan te besteden, dat de raad meer duidelijkheid wordt verschaft en dat wat er nu nog aan ontbreekt in de werkwijze wordt aangepast. De wethouder zal een aparte bijeenkomst beleggen voor ambtelijke toelichting.

Jan de Jong

Read more http://cdahouten.nl/nieuws/verslag-gemeenteraadsvergaderingen-29-januari-2013