woensdag, 22 november 2017 10:35

Houten bij genomineerden voor titel Fietsstad 2018

De Fietsersbond heeft de gemeente Houten genomineerd voor de titel Fietsstad 2018. Andere kanshebbers zijn de gemeenten Etten-Leur, Veenendaal, Winterswijk en Zoetermeer. Een deskundige jury zal de kandidaat-steden nu beoordelen.

De winnaar wordt op 16 januari in Utrecht bekendgemaakt tijdens de bijeenkomst ‘Toekomst van de Fiets’.

Kees van Dalen, verkeerswethouder in Houten, reageert enthousiast op de nominatie. ‘We zijn zeer vereerd. Winst zou opnieuw een mooie beloning zijn voor al het goede fietswerk dat in Houten wordt verricht. Ik wens de mede-kanshebbers succes, en de jury veel sterkte bij het wikken en wegen.’

De genomineerde gemeenten voeren een lijst aan met vrijwel alle gemeenten in Nederland, samengesteld naar aanleiding van een publieksenquête die ruim 45.000 keer is ingevuld. Nooit eerder is op deze schaal onderzoek gedaan naar de stem van de fietser. De enquête is aangevuld met objectieve data over de infrastructuur en stedelijke dichtheid. De verschillen in de top 5 zijn klein, de jury heeft nu het laatste woord.

Fietsersbond-directeur Saskia Kluit is tevreden over de samenstelling van de top 5. “Het is een heel gevarieerde groep, met zowel steden in als buiten de Randstad. Houten en Veenendaal staan al jaren bekend als echte fietssteden, en ook Zoetermeer doet veel, maar Etten-Leur en Winterswijk worden door hun bewoners hoog gewaardeerd.”
De jury bestaat uit Jos van Kleef, directeur van Goudappel Coffeng, Mark Wagenbuur, bekend fietsblogger (BicycleDutch) en Martijn J. te Lintelo, fietsambtenaar in de gemeente Arnhem en tot voor kort in Nijmegen, Fietsstad 2016.