zondag, 26 november 2017 11:12

Bijzondere samenwerking tussen Taalschool en Taalhuis

Taalhuis Lekstroom en taalschool NLEducatie hebben hun krachten gebundeld: de Taalhuizen in de regio krijgen versterking van een Taalhuisdocent. Taalhuis en taalschool zetten hiermee samen een extra stap in het terugdringen van laaggeletterdheid in de gemeenten IJsselstein, Vianen, Houten, Lopik en Nieuwegein, waar gemiddeld 11% van de inwoners moeite heeft met lezen, schrijven en/of spreken van de Nederlandse taal.

Maatwerk

Docente Nederlands Irma Nijkamp van NLEducatie gaat de Taalhuizen in de regio inhoudelijk ondersteunen als Taalhuisdocent. Het doel van beide partijen is de laaggeletterdheid in de vijf gemeenten beter aan te pakken, door het persoonlijke contact met taalvragers, het opstellen van op maat gemaakte leertrajecten en begeleiding in het vinden van gepaste (taal)ondersteuning voor elke inwoner. Uit onderzoek blijkt dat veel mensen door de bomen het bos niet meer zien en daardoor niet de hulp krijgen die ze zo hard nodig hebben. De vakkennis en ervaring van Irma wordt onder meer ingezet bij het afnemen van intakes, het vormgeven van persoonlijke leertrajecten, het trainen van taalvrijwilligers en professionals en het adviseren in lesmateriaal en collectie van het Taalhuis.

Het Taalhuis

Alle inwoners die aan de slag willen met taal kunnen terecht bij het Taalhuis of Taalpunten. Dit zijn laagdrempelige en centrale plekken waar men kan werken aan het lezen, schrijven of spreken van de Nederlandse taal. Het Taalhuis biedt een overzicht van het complete taalaanbod in de regio, zodat inwoners er maatwerkadvies kunnen krijgen over een passende cursus of activiteit in de buurt. Ook (toekomstige) taalvrijwilligers kunnen er terecht voor aanmelding, advies of materiaal. Het Taalhuis beschikt over een uitgebreide (fysieke en digitale) collectie materialen om de Nederlandse taal te leren.

Laaggeletterdheid is iets waar veel mensen zich voor schamen en het heeft vergaande gevolgen. Met deze bijzondere samenwerking hopen NLEducatie en het Taalhuis mensen sneller, beter en vooral persoonlijker te helpen op het gebied van taal en digitale geletterdheid. Wie meer wil weten over deze samenwerking of het Taalhuis in zijn gemeente kan contact opnemen met het Taalhuis via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..