vrijdag, 22 december 2017 09:31

Geslaagde Koffieplus voor senioren “ZekerBewegen”

Op donderdagochtend 14 december vond de wintereditie van de Koffieplus voor senioren plaats waarbij er kennis kon worden gemaakt met het beweegprogramma “ZekerBewegen” van Judovereniging Groot Houten. Zeker vijftien geïnteresseerde bezoekers zijn in twee uur tijd een stuk wijzer geworden over veilig voortbewegen, vallen en weer opstaan.

Sportpunt Houten organiseerde samen met Judovereniging Groot Houten een koffieplus ochtend in Sportcentrum The Dome. In de kantine klonk gezellige kerstmuziek en de koffie was al klaargezet toen de eerste geïnteresseerde bezoekers binnen kwamen. Iedereen werd welkom geheten door Lex en Thea van Heumen, de initiatiefnemers en cursusbegeleiders van het programma “ZekerBewegen”. Iets na 10.00 uur werd de koffieplus geopend door Sportpunt Houten, wat vervolgd werd met presentatie door Lex en Thea.

Het programma “ZekerBewegen” is een zeer veelzijdig programma. Zo is er aandacht voor veilig voortbewegen en het voorkomen van vallen. Met rust en aandacht opstaan uit een stoel verminderd bijvoorbeeld de kans op duizeligheid, balansverstoringen en mogelijk vallen. Daarbij moet er wel rekening mee gehouden worden met het feit dat iedereen wel eens kan vallen. Weten hoe je veilig kunt vallen zonder al te veel letsel op te lopen maar met name weten hoe je zelfstandig veilig weer op kunt staan, zijn belangrijke aspecten die naar voren komen tijdens de cursus “ZekerBewegen”. Een extraatje wat hierbij ook geboden wordt is het onderwerp weerbaarheid. Er worden handige tips en trucs aangereikt voor senioren om voor zichzelf op te komen, om confrontaties te voorkomen en om eventuele belagers af te schrikken.

Na de presentatie werden de deelnemers uitgenodigd in de Dojo voor een praktische introductie. Thea van Heumen startte de les met een rustige warming up waarbij er al oefeningen aan bod kwamen voor het verbeteren van de balans. Vervolgens nam Lex van Heumen het over en informeerde de deelnemers over het veilig opstaan uit een stoel, het op een rustige manier benaderen van een afstap en veilig vallen. Tot slot demonstreerde hij hoe je weer veilig zelfstandig kunt opstaan na een val. Dit alles met een enthousiaste en humoristische benadering. Na afloop was er de mogelijkheid om te evalueren en vragen te stellen. Een aantal deelnemers heeft zich ook meteen ingeschreven om deel te nemen aan de volledige cursus die in januari van start zal gaan.

De cursus “ZekerBewegen” (Vanaf donderdag 11 januari, van 10.30 -11.30 uur, 11 keer)
Wilt u meer informatie over het programma “ZekerBewegen”? Neem dan contact op met Lex en Thea van Heumen (Judovereniging Groot Houten), telefoon 0345574041 of mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Wilt u meer informatie over de Koffieplus? Kijk op www.sportpunthouten.nl. Of neem contact op met Claudia van Mechelen (Sportpunt Houten), telefoon 06-14147601 of mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..