maandag, 15 januari 2018 14:44

Houten verkozen tot Fietsstad 2018

Houten is de beste Fietsstad van Nederland. Dat is de uitkomst van de verkiezing van Fietsstad 2018 van de Fietsersbond. Maar liefst 45.000 fietsers vulden de enquête in, en gaven zo hun mening over het fietsen in hun gemeente.

De uitslag werd bekendgemaakt op de bijeenkomst “Toekomst van de Fiets”, waar staatssecretaris Van Veldhoven (staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat, fietsbeleid) de titel mocht uitreiken. Naast de uitkomst van de publieksenquête is voor de totstandkoming van de eerste Fiets top 100 ook gebruik gemaakt van objectieve data, zoals de hoeveelheid fietspaden naast 50-kilometerwegen. De top 5, naast Houten ook Etten-Leur, Veenendaal, Winterswijk en Zoetermeer, is daarnaast nog eens beoordeeld door een deskundige jury onder leiding van Jos van Kleef, directeur van adviesbureau Goudappel Coffeng.

Al eerder Fietsstad

Het is de tweede keer dat Houten de titel binnensleept. In 2008 mocht Houten zich al Fietsstad noemen. Sindsdien heeft Houten niet stilgezeten. Bij station Houten werd een innovatief Fietstransferium gebouwd waar fietsers naadloos kunnen overstappen op de trein, en bij de bouw van uitbreidingswijk Houten-Zuid heeft de gemeente opnieuw gekozen voor een fietsvriendelijk verkeersmodel.

“Er is continu aandacht voor de fietser. Het is een opvallende gemeente,” zegt Saskia Kluit, directeur van de Fietsersbond. “De consequente keuze voor de fiets als volwaardig vervoermiddel leidt tot een gemeente waar fietsen nog meer de norm is geworden. Houten is een gemeente die als voorbeeld geldt voor andere gemeenten als het gaat om de opzet van nieuwe woonwijken.”